flygbild över Lugnvik

Lugnvik.

30 april 2024

Utpräglat tillsammansarbete bakom nytt utvecklingsprojekt i Lugnvik

Lugnviks IF har beviljats projektstöd med 1 750 000 kronor från Leader Höga Kusten, för att ”… skapa ett än mer inkluderande, trivsammare och tryggare samhälle att bo, leva och verka i.” Tidigare har föreningen i samarbete med kommunen bedrivit ett Vinnova–finansierat projekt som ligger till grund för det som nu sker.

I Vinnova–projektet skedde både visionsarbete och genomfördes medborgardialoger för att peka ut riktningen för Lugnviks framtid.

– Lugnviksmodellen bygger på att alla som kan och vill delta i Lugnviks utveckling involveras i Lugnviks IF:s verksamhet, säger föreningens ordförande Peter Hollbrink.

Tre fokusområden

Det nyligen beviljade Leaderprojektet fokuserar på tre områden:

* Fler aktiviteter för alla åldrar.

* Bättre förutsättningar för möten och utbildning.

* Energi- och klimatsmart energianvändning.

Insatserna lokaliseras till två platser; Skatan och Föreningscenter.

Skatan utvecklas med bland annat ny brygga, grillplatser och förbättringar av ridbanan.

Föreningscenter rustas både inom- och utomhus med ny energieffektiv uppvärmning och solceller, plats för nya möten och verksamheter i den gamla skolans lokaler samt en ny attraktiv utemiljö.

Utemiljön utrustas med bland annat grillplats och förbättrad boulebana, samtidigt som elljusspåret får ny dragning och kopplas ihop med föreningscentra.

– Det känns härligt att nu kunna gå från ord till handling i vår utvecklingsplan, säger Peter Hollbrink.

”Ett utpräglat tillsammansarbete”

Kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) är mycket nöjd över det arbete som sker i Lugnvik.

– Det är glädjande och väldigt tillfredsställande att Lugnvik - genom ett utpräglat tillsammansarbete – ges möjlighet att realisera idéer, som kommer göra orten ännu trivsammare och attraktivare, säger hon.

– Lugnviksmodellen är ett bra exempel på hur föreningskraft kan generera påtaglig utveckling när man arbetar i projektform med bred stöttning. Det kan säkerligen inspirera fler orter och föreningar i hela kommunen.

Kommunens utvecklingssekreterare Andreas Gylling beskriver det gemensamma arbetet med att utveckla Lugnvik som en fantastiskt spännande resa.

– Den har engagerat många, inte bara i Kramfors kommun, säger han.

– Vi har haft modet att prova nya sätt att ta tillvara den kraft som finns lokalt. Tillsammans har vi skapat en utvecklingsplan som nu har möjliggjort ett projekt från Leader Höga Kusten.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Tel: 0612-808 18
andreas.gylling@kramfors.se