11 april 2017

Vad ska jag bli?

Ja, det är en brännande frågan för många barn och ungdomar. Framtiden hägrar och man börjar redan i tidig ålder fundera över kommande jobb. För att inspirera arrangerade vi idag en yrkesvisning för årskurs 5 på Kramfors Folkets Park.

Yrkesvisningen var den andra i sitt slag. Vad vi vet var Kramfors kommun ifjol först i Sverige med att anordna en liknande mässa med en så pass ung målgrupp som 11-åringar.

Ett av skolans mål är att alla elever ska kunna granska olika valmöjligheter och ta ställning till frågor som rör den egna framtiden. Nyligen gjorda undersökningar visar dock att 19-åringar i genomsnitt endast kan räkna upp cirka 20 yrken.

- För att kunna göra väl underbyggda val av utbildning och arbete bör eleverna alltså få en större inblick i vilka yrken som finns samt var goda jobbmöjligheter finns i framtiden, säger Eliin Nordlander, Samordnare för samverkan skola-arbetsliv.

Yrkesvisningen började med en fartfylld och intressant visning av yrken. Konferenciererna Mikael Wiklund och Malin Maydotter hälsade olika representanter välkomna in på scenen.

Allt från undersköterska, polis, servitris, cns-operatör och bibliotekarie till receptarie, kock, lastbilschaufför och arbetsförmedlare fick komma fram och berätta om sitt yrke samt varför de trivs så bra med det.

Visningen varvades med uppträdanden av dansensemblen. Under ledning av Christina Maydotter och Jenny Lundmark illustrerades olika yrken på ett mycket kreativt sätt.

Efter yrkesvisningen på scen följde en mässa där eleverna fick chans att bekanta sig lite närmare med de yrken de attraheras av.

Ellie Modén, Melody Böhlin, Alva Unander, Alma Bylund och Clarissa Roth från Ullångersskolan var nöjda med dagen.
- Jätteintressant!

Clarissa visste till och med vad hon vill jobba med i framtiden:
- Jag vill bli arbetsförmedlare.

Hela processen kring yrkesvisningen sträcker sig över flera månader. Det börjar med förberedelser i undervisningen, följt av själva dagen för yrkesvisningen och avslutas med uppföljning och utvärdering i undervisningen efteråt.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Eliin Nordlander
Samordnare för samverkan
skola-arbetsliv
0612-81 06 04
eliin.nordlander@kramfors.se