04 juli 2018

Förskola öppnas på Sandö

Behovet av förskoleplatser har under en längre tid ökat. För att kunna möta kravet på att tillhandahålla barnomsorg inom de lagstadgade fyra månaderna har BKU-nämnden beslutat att öppna en förskola på Sandö till våren.

Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen har länge konstaterat att det är fler barn som står i kö än de antal platser som finns inom förskolan. Lösningar görs på både kort och lång sikt. En framtida framgångsfaktor blir att skapa fleravdelningsförskolor, varav en är redan beslutad ska byggas i centrala Kramfors.

Skollagen säger dock att vi måste kunna erbjuda platser inom fyra månader, vilket innebär att platsbristen måste lösas fortare än ett nybygge kan ske.
– Bedömningen är att en förskola på Sandö skulle lösa problemet inför vårterminen 2019, säger Thomas Näsholm (S), BKU-nämndens ordförande.

Beslutet togs vid nämndens sista mötet innan sommaruppehållet, 2018-06-27.

Lämplig lokal finns
På Sandö finns en lämplig förskolelokal tillgänglig med plats för de planerade 1,5 avdelningarna. Intentionen är att teckna ett ettårsavtal med Specialfastigheter (MSB:s fastighetsbolag).

Utemiljön behöver ordnas, till exempel är det absolut nödvändigt att sätta upp ett staket. Inomhus måste möbler och material köpas in. Personal ska också rekryteras. Lunch kan ordnas via MSB:s kök.

– Vi begär nu en utökad ekonomisk ram. Vår förhoppning är att kommunfullmäktige ska bejaka den ansökan under hösten, säger Thomas Näsholm.

Fotnot: MSB betyder Myndigheten för skydd och beredskap.

Läs mer
Vi behöver skapa fler förskoleplatser (2017-09-27)

Så skapar vi fler förskoleplatser (2017-10-27)

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Thomas Näsholm (S)
Ordförande BKU-nämnden
thomas.nasholm@kramfors.se

Anki Johnson
Verksamhetschef BKU
anki.johnson@kramfors.se