12 oktober 2017

Klimatföreläsning med Pär Holmgren

Det kommer aldrig vara för sent för att göra så mycket som möjligt för att undvika framtida klimatförändringar och andra miljöhot. Det var det budskap som Pär Holmgren, klimatstrateg på Länsförsäkringar (tidigare 20 år som meteorolog på SVT) förmedlade till eleverna på Ådalsskolan under onsdagen.

Föreläsningen var särskilt riktad till dagens unga generation. Det viktigaste eleverna skulle ta med sig från föreläsningarna var att diskutera med sina föräldrar att just föräldragenerationen är den generation som bidragit till att det ”ekologiska fotavtrycket” nu är 1,7 jordklot per år. Frågan till föräldrarna bör vara, varför gör ni inte som ni egentligen borde göra? Att fortsätta som vi gör ökar på skuldbördan och det är naturligtvis inte hållbart över tid.

Annan överkonsumtion som Pär särskilt påpekade är ett problem är vårt flygresande och vår köttkonsumtion. För att klara uppsatta mål avseende klimatet måste flygresandet och köttkonsumtionen minska drastiskt.

Under två 45 minuters föreläsningar i Ådalsskolans aula tog Pär upp hur klimatet förändrats från dåtid genom nutid till en framtid i form av olika framtidsscenarion. Det finns fortfarande ett visst utrymme av koldioxidutsläpp men utrymmet minskar snabbt för att vi ska klara det 2-gradersmål som fastställts av världens länder i Parisavtalet 2015. Dagens nivåer av koldioxid på 410 ppm måste fram tills år 2100 minska till 350 ppm om vi på lång sikt ska klara 2-gradersmålet eller ännu hellre 1,5-gradersmålet.

Pär tog även upp vikten av att arbeta med FNs 17 hållbarhetsmål.

Pärs beskrivning av klimatförändringarna och det beslut världssamfundet tagit ingav ett mer hoppfullt perspektiv än det vi vanligtvis får höra.

Testa din klimatpåverkan på www.klimatkontot.se Länk till annan webbplats..

Efter Pärs föreläsningar beskrev Christoffer Jonsson hur Länsförsäkringars arbete med skador uppkomna av stormar och översvämningar (som skett i vårt närområde) påverkat deras arbete.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Lars-Erik Persson Energirådgivare
Tel: 0612 - 803 54
lars-erik.persson@solleftea.se