28 februari 2018

Vi är en av de bästa på medborgardialoger

Att skapa framtiden tillsammans, går det? Att utveckla samhällen till attraktiva bostadsorter är varje kommuns dröm. Vårt framgångskoncept bygger på att vi gör det tillsammans med medborgarna. I Ullånger, Bollstabruk och Nordingrå har det hänt mycket.

Medborgardialog. Ett ganska byråkratiskt ord, som inte ligger helt bekvämt i munnen hos gemene man. Begreppet medborgardialog används ofta av offentlig förvaltning för att beskriva den kontakt man har med medborgarna.

– Det finns många sorters medborgardialoger, till exempel offentliga möten, webbenkäter, landsbygdsråd, ungdomsråd, medborgarförslag och konsultationsträffar. Alla former har till syfte att öka människors inflytande, berättar Andreas Gylling, utvecklingssekreterare på Kramfors kommun.

Framtidsbygget utvecklar
Andreas är projektledare för ”Framtidsbygget – en hel kommun”, som pågått sedan 2015. Ett av de områden projektet fokuserar på är att ge alla insyn och inflytande i kommunens verksamhet. Det är även viktigt att ge invånarna en chans att vara med och utveckla sin egen närmiljö.

– Genom att mixa kommunens kompetens med människors engagemang, känsla och erfarenhet har vi nått fina resultat, säger Andreas Gylling.

Bollstabruk
I takt med att kommunens samhällen blivit medskapare i sin utveckling, ökar stoltheten, självkänslan och identiteten. I Bollstabruk har den lokala intresseföreningen tillsammans med Kramfors kommun och Trafikverket skapat en tryggare och attraktivare miljö runt väg 90 genom samhället. Det har också byggts en ny mack och till sommaren invigs en park för rekreation och vila.

– Kontakten med föreningen var avgörande för att resultatet skulle bli bra. Utan deras engagemang och kunskap hade vi stått oss slätt. Nyligen invigdes dessutom en multiarena vid Bollstaskolan; även det är resultat av vårt samarbete.

Ullånger
Andreas Gylling berättar också om det unika teamwork han kommunen haft med invånarna i Ullånger.

– Vi började med ett blankt papper och slutade med Generationernas park. I princip hela samhället med skolan i spetsen var med om att förvandla en tråkig parkeringsyta till en mötesplats för alla.

Nordingrå
Även på Nordingråvallen har det hänt saker. Med hjälp av centrumförnyelsepengar har bygden begåvats med både en lekplats och en liten scen för framträdanden på torget. Strax före jul invigdes den senaste satsningen; en adventsbelysning genom hela samhället.

– Bygden har hela tiden deltagit med allt från idéer till slutlig utformning.

Varför satsar Kramfors på medborgardialoger?
Vår vision lyder ”Tillsammans har vi mod att skapa livskraft – i hela vår kommun”. Det är precis det allt handlar om. Att arbeta tillsammans ger styrka och mod att våga testa olika saker. Detta i sin tur skapar tillit.

– Och tillit, det är kittet som fogar ihop allt och får samhället att fungera. Därför är medborgardialoger en självklarhet.

Vi är en förebild
Under arbetet med att utveckla medborgardialogen som arbetsredskap har vi deltagit i den masterclass som Sveriges kommuner och landsting (SKL) anordnat. Med hjälp av konsulten Edward Andersson har konceptet utvecklats och förfinats. En riktlinje finns som stöd för vårt arbete och en guide för medborgardialoger är på gång.

I mitten av februari var Andreas Gylling speciellt inbjuden att tala om vårt arbetssätt på en konferens i Stockholm. Där lyssnade representanter från många av landets kommuner till vad Andreas hade att berätta.

– Det är både roligt och hedrande att vara vägledande. Även utomlands ifrån har man hört av sig och vill komma hit på studiebesök.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Andreas Gylling Framtidsbygget
0612-808 18 andreas.gylling@
kramfors.se