13 juni 2018

Invigning av Östby vattenverk

Östby nya vattenverk har nu invigts. Kommunalrådet Jan Sahlén (S) hade igår äran att vid en ceremoni klippa bandet, eller rättare sagt vattenslangen. ”Jag konstaterar att vi fattar bra beslut i kommunstyrelsen”, sade Sahlén.

– Vatten är en viktig källa till liv och hälsa. Det känns därför bra att Kramfors med omnejd nu lyfter i division när det gäller vattenkvalitet. Det skapar trygghet hos de 8000 abonnenter som berörs.

Flera tidigare moderniseringar
Östby vattenverk anlades under åren 1936-37 och hade då en maximal kapacitet på 3600 kubikmeter per dygn. Verkets upptagningsområde är sjöarna Storvattnet, Mjövattnet, Nästvattnet, Nattsjö och Sjöbysjön. Idag är verkets maxkapacitet 6500 kubikmeter per dygn.

Genom åren har verket byggts om och moderniserats vid ett antal tillfällen; 1953-54, 1985 och 1995.

Humus ett problem
Trots alla utbyggnader fanns problem kvar med lukt- och smakförändringar på grund av att andelen humus i sjövattnet ökar våren och hösten.

Orenat och renat vatten.

Det senaste byggprojektet inleddes i juni 2016 med att de gamla långsamfiltren togs bort. De låg utomhus där den nya vattenverksbyggnaden nu ligger.

– Och när det togs bort kändes humuslukten och -smaken ännu tydligare. Människor reagerade naturligtvis, men vi har hela tiden tagit prover för att säkra vattnet. Det har aldrig varit någon fara att dricka det, berättar Tomas Lundin, tidigare enhetschef för vatten- och avloppsverken i kommunen och dagens ciceron vid rundvandringen.

Tomas Lundin visar runt i vattenverket.

Omfattande process
Tjugo stora dynasandfilter har installerats i den nybyggda lokalen. Där sker den första reningen av vattnet. De gamla långsamfiltren av sand har ersatts av åtta kolfilter. Vattenreningsprocessen är naturligtvis mycket mer omfattande och komplicerad än så, men det ovan nämnda är de stora investeringarna. Totalt sett har ombyggnaden kostat 33 miljoner kronor.

– Det har verkligen varit en resa att få följa bygget från start till mål. Extra roligt också att de flesta av byggentreprenörerna kommer från närområdet, säger Tomas Lundin.

För själva utformningen av vattenverket står konsultföretaget WSP (ursprungligen Provab). Byggherre är Peab. Även IFO Vattenrening, Bylunds VVS och Kempes El har medverkat.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Peter Levin, chef
Tekniska avdelningen
0612-803 00
peter.levin@kramfors.se