30 januari 2017

Vi pratar jämställdhet

Kramfors kommun har fått äran och möjligheten att prata jämställdhet på en nationell konferens i Örebro denna vecka.

Temat för seminariet är ”Små kommuner, stora utmaningar. Jämställdhetsintegrering för den lilla kommunen”.

Från Kramfors deltar Jenny Långström, jämställdhetsutvecklare; Anna-Stina Fors Sjödin, biträdande kommunchef samt Jan Sahlén, kommunstyrelsens ordförande (S).

Kan jämställdhet bidra till att kommunen växer?

Många små kommuner vill öka sin befolkning. Hur kan jämställdhet bidra till visionen om att växa som kommun? Kan samma krav ställas på jämställd medborgarservice i stora och små kommuner? Hur kan kommuner med knapp ekonomi och små resurser jobba med jämställdhetsintegrering?

Föreläsare på samma seminarium är den kände författaren och journalisten Po Tidholm, Sofia Jarl som är ordförande för Centerkvinnorna samt företrädare från Oskarshamns kommun.

Det Kramfors väljer att lyfta är:

• Jämställdhet är inte ett frivilligt val. Frågan ska genomsyra alla verksamheter.
• Det går att göra skillnad i en liten kommun. Det är kortare väg från beslut till handling. • Den ideologiska kompassen. Mod att hantera frågorna samt att utveckla öppenhet, ansvar och förtroende.

- Jämställdhetsfrågorna är ett kunskapsområde som bygger på forskning. Vi vet att arbetet gör skillnad, men vi måste börja arbetet med de delar där vi möter nyfikenhet och intresse. Spridningen av lyckade insatser och goda exempel ska inte underskattas. Man har sedan lättare att nå mer svåråtkomliga delar i organisationen, säger Jan Sahlén.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Jan Sahlén (S)
kommunstyrelsens ordförande
Tel: 0612 - 801 04
jan.sahlen@kramfors.se

Jenny Långström
jämställdhetsutvecklare
Tel: 0612-800 84
jenny.langstrom@kramfors.se