10 februari 2017

Yttrande om hållbar utveckling

Kramfors kommun är en av 40 kommuner som fått möjlighet att yttra sig om det betänkande som kallas ”Planering och beslut för hållbar utveckling” (SOU 2015:99).

I betänkandet föreslår utredaren att man ska se över de områden som är av riksintresse för att se om antalet områden går att minska. Samtidigt vill man införa en helt ny nivå och ett begrepp i lagstiftningen som kallas ”väsentligt allmänt intresse”.

I miljöbalkens är det angivet att hela kust- och skärgårdsområdet från Ångermanälven till Skagsudde är av riksintresse för turism och friluftsliv i vårt område, det vill säga hela Höga kusten.

- Vi tycker det är bra att det finns en ansats att göra hanteringen enklare och att minska områden för riksintressen, säger Siv Sundström, chef vid Miljö- och byggförvaltningen i Kramfors.

- Det är viktigt att hanteringen är rimlig och enkel att följa. Risken om man inför ytterligare en nivå är just kostnaderna för att ta fram en ny och mer omfattande översiktsplan och allt arbete som följer av detta, säger Jan Sahlén (S), kommunstyrelsens ordförande.

Frågan behandlades i veckan vid kommunstyrelsens arbetsutskott.


Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Jan Sahlen (S) Kommunstyrelsens ordförande 0612-801 04 jan.sahlen@kramfors.se

Siv Sundström
Chef för Miljö- och byggförvaltningen
0613-803 70 siv.sundstrom@kramfors.se