09 oktober 2017

Samtal med civilminister
Shekarabi om tillväxtpolitik

Om hela Sverige ska leva måste centraliseringen avta och ersättas av en solidarisk tillväxtpolitik. Kramfors och Sollefteå kommuner var tydliga i sitt budskap idag när civilminister Ardalan Shekarabi (S) välkomnades. Och Shekarabi höll med.

Det var en glad och tydligt intresserad civilminister som äntrade kundtjänsten Kom in, mer än en timme försenad. Flygförbindelsen till Höga Kusten Airport strulade, vilket i sig synliggjorde lite av de dilemman Ådalen upplever.
 
– Vi har många fördelar, men är oroliga över den urbanisering som skett på senare tid. Nu är satsningen på större städer så pass stor att det inte bara är små kommuner påverkas, även medelstora kommuner ser negativa effekter, säger Kramfors och Sollefteås kommunalråd Jan Sahlén (S) och Åsa Sjödén (S).

Mötet resultat av tidigare kontakt
När debatten kring Sollefteås sjukhus var som allra hetast ifjol skickade Ådalskommunerna ett gemensamt brev till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, civilminister Ardalan Shekarabi och sjukvårdsminister Gabriel Wikström. En samverkan med den förstnämnde har påbörjats genom en träff. Vid den uppmanade landsbygdsministern Ådalskommunerna att skicka in en formell skrivelse med förslag på saker att arbeta med.

– Att Ardalan Shekarabi besöker oss är alltså resultatet av ett långsiktigt arbete. Det känns som att regeringen förstått att vi har behov av flernivåstyrning, det vill säga en dialog på lokal, regional och nationell nivå, säger Sahlén och Sjödén.

Näringslivet deltar i samhällsbygget
Under samtalet med Shekarabi, där även näringslivet genom Paul Gerdin och Patric Svanholm från organisationen Företagarna i Sollefteå och Kramfors medverkade, lyftes oron för sämre samhällsservice upp. Sämre förutsättningar att leva och arbeta här får folk att flytta, vilket ger lägre kommunala skatteintäkter som i sin tur leder till ett ännu mer utarmat serviceutbud.
 
– Småföretagare bidrar stort till den gemensamma skattekakan, men det är svårt att bedriva verksamhet när mycket infrastruktur inte funkar, till exempel bredband, mobiltelefoni och kommunikationer, säger Patrik Svanholm och Paul Gerdin fyller i.
 
– Vi är mycket oroade över urbaniseringen och dess effekter.

Regeringen har redan påbörjat processen
Ardalan Shekarabi håller med om att centraliseringsvågen över Sverige varit hård, men menar samtidigt att regeringen tagit en hel del beslut för att åtgärda det hela. I den förra budgeten gjordes en riktad satsning på bredband och nyligen lokaliserades ett antal statliga myndigheter ut till mindre städer i landet. 
 
– Genom att öppna tio nya servicekontor ute i landet förstärker vi nu den statliga service samtidigt som arbetstillfällen skapas. Vi har också tillsatt en utredning för att ta reda på hur en kostnadsutjämning över landet kan se ut samt jobbar för att digitaliseringen ska utvecklas på ett mer jämlikt sätt.

 

Själv sett på nära håll
Att situationen är tuff för många kommuner är ingen nyhet för Ardalan Shekarabi. Han är själv uppvuxen i Gävle kommun och kan dra paralleller till exempelvis Bollnäs och Sandviken.
 
– Jag anser dock att både Kramfors och Sollefteå har riktigt goda förutsättningar att utvecklas. Ni har Höga kusten som en glimrande pärla och skogen; två starka näringar.

Positiv till fortsatt dialog
Att häva urbaniseringen är inget som är gjort i en handvändning, utan ett arbete som kommer att kräva lång tid och många medvetna beslut. På en direkt fråga om Ardalan Shekarabi är villig att fortsätta arbeta för mer jämlika villkor i hela landet och även fortsättningsvis ha en dialog med Ådalen svarade han:
 
– Ja, naturligtvis! Besöket här är värdefullt för mig och om landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tackar ja till er invit om fortsatt samverkan kommer jag gärna med.

Mats Jonsson och Kvarnbacken gladde
Under mötet i kommunhuset fanns även kommuncheferna Peter Carlstedt och Anna-Sofia Kulluvaara, riksdagsledamot Eva Sonidsson (S) och distriktsombudsman Stefan Wikén (S).

Mötet avslutades med att Ardalan Shekarabi fick Mats Jonssons populära bok ”Nya Norrland”. En gåva han uppskattade: "Jag älskar att läsa serier".

Därefter gjordes ett besök vid Kvarnbacken. Av de många skratten och de glada minerna att döma var äldreboendet minst lika uppskattat som boken.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Jan Sahlen (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
jan.sahlen@kramfors.se