09 mars 2018

Fatemeh Khavari -
Låt demokratin leva!

När Fatemeh Khavari intog scenen i Kramfors konsthall på internationella kvinnodagen var inte en stol ledig, folk stod upp för att lyssna till föreläsaren. Uppmaningen löd: Överbrygg fördomar och håll demokratin levande.

Fatemeh Khavaris inställning till den internationella kvinnodagen är att den är viktig, men att jämställdhetsarbetet borde uppmärksammas varje dag. Själv är hon ytterst medveten om den långvariga kamp som gjorts och ännu görs.

Fatemeh är en av många unga afghaner som fötts under brinnande krig och som faktiskt aldrig varit i det som räknas som hennes hemland. Uppväxten i Iran innehöll inte demokratiska rättigheter som yttrandefrihet och särskilt kvinnor har en särpräglad situation.

Kvällens utfrågare Anna Norvell frågade var Fatemeh hittar sin styrka.
– Jag har vänt på allt. Det som tidigare var min svaghet har blivit min styrka. Det jag saknade av demokratiska rättigheter använder jag nu till att göra bra saker, säger Fatemeh Khaveri.

– I Sverige kan jag vara stolt över mitt kön. Jag både kan och törs vara en röst för andra unga.

Fatemeh Khavari blev rikskänd när hon initierade en sittstrejk på Mynttorget i Stockholm hösten 2017. Syftet var att uppmärksamma unga afghaners situation i Sverige. Hon är nu talesperson för organisationen Ung i Sverige och har tilldelats utmärkelser som Årets Gräsrot (tidningen ETC) och Martin Luther King-priset.

Att vara ung kvinna som sticker ut hakan så pass mycket som Khavari gör är så klart inte lätt. Hon berättar under kvällen att hon utsatts för både näthat och fysiskt våld. Även här i Kramfors fanns kritiker som ifrågasatte hennes medverkan.

– Enda sättet att bemöta detta är att inte ge sig. Att fortsätta kämpa för det man tror på, att låta empati och soldidaritet genomsyra allt man gör.

Under föreläsningen berättar Fatemeh Khavari om de många möten hon har med ensamkommande ungdomar som far illa fysiskt och psykiskt i väntan på besked.

– Jag träffar afghanska ungdomar i min egen ålder som lever på gatan, som tvingas använda droger för att orka, som sover på toaletter. I Sverige - idag. Det gör ont.

Under kvällen berördes även ämnen som åldersuppskrivning, integration, seder och traditioner. Åhörarsalen var knäpptyst; alla ville höra varje ord av Fatemeh Khavari. På frågan vilken förebild hon har kom svaret blixtsnabbt:

– Min mamma. Hon har gjort allt för oss barn. Hon använde hela sitt mod för att skapa en ny framtid för oss.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ingrid Ohlsson
Bibliotekschef
0612-802 65
ingrid.ohlsson@kramfors.se

Madeleine Wallenius
Tf bibliotekschef
0612-802 43
madeleine.wallenius@
kramfors.se