Replotbron förbinder fastlandet med skärgården utanför Vasa i Korsholms kommun.

03 april 2018

Vi vill bli finskt förvaltningsområdet

Än en gång har vi skickat in en ansökan om att bli finskt förvaltningsområde till kulturdepartementet. Beslutet togs i kommunfullmäktige redan i februari 2016, men på grund av en regeringsutredning fördröjdes vår första ansökan.

– Alla inkomna ansökningar stoppades upp, inte bara vår. Efter utredningen var klar önskade man kompletteringar från kommunerna. Eftersom vi inte har funnit någon anledning att ändra fullmäktiges beslut har vi lämnat in en ny ansökan, säger Gudrun Sjödin (S) vice ordförande i kommunstyrelsen.

Regeringens utredning påvisar brister i minoritetslagen, många förslag finns till skärpningar av den. Utredningen föreslår också att en ny myndighet ska få ansvaret att se till att både förvaltningsområdena och lagen följs. Idag har Sametinget och länsstyrelsen i Stockholm det ansvaret.

– Det är positivt att kunna tillmötesgå våra finska kamraters önskan. Vi har ju också ett gemensamt världsarv med Kvarkens skärgård i Finland, så vår ansökan är en viktig signal, säger Gudrun Sjödin.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Gudrun Sjödin (S)
Vice kommunalråd
0612-801 32
gudrun.sjodin@kramfors.se