31 maj 2018

Ställ frågor till och träffa vår frivilliga resursgrupp

Imorgon lördag kommer kommunens frivilliga resursgrupp (FRG) att finnas på torget i Kramfors och informera om krisberedskap och vad du som individ bör tänka på vid en kris.  Ta chansen att träffa dem! 

FRG består av utbildade frivilliga som under kommunal regi är ett stöd för samhället i samband med kriser eller andra extraordinära händelser. I utbildningen ingår bland annat krisberedskap, första hjälpen och brandkunskap.

Du som vill veta mer kan läsa på http://www.civil.se/frg/ Länk till annan webbplats. eller kontakta FRG på torget i Kramfors under lördagen. 

Tips på hur du ordnar dricksvatten under en kris

Här kan du se armbryterskan Heidi Andersson tipsa om hur du enkelt förbereder dig när det gäller rent vatten.

 

31 maj 2018

Kunskap hjälper dig vid kris

Säkerhets- och trygghetsfrågor berör alla medborgare och alla delar av samhället. Vi arbetar därför brett och strategiskt för att du ska känna dig trygg i Kramfors kommun.

För att nå framgång i trygghets- och säkerhetsfrågor satsar vi till exempel på brottsförebyggande åtgärder, skydd mot olyckor och krishantering. En viktig faktor för arbetet är samverkan med berörda myndigheter och frivilligorganisationer.

Vikten av hemberedskap vid samhällskriser är också något vi betonar. Alla har vi nämligen ansvar för vår egen trygghet. Som enskild individ ansvarar du för ditt liv och din egendom.

Trygg och säker - www.kramfors/sakerhet

Ökad kunskap och medvetenhet om kriser är till hjälp för dig att hantera en jobbig situation. Här på vår webbsida har vi byggt upp ett antal sidor som handlar om kris- och säkerhetsfrågor.

Sidorna nås på snabblänken www.kramfors.se/sakerhet, men du kan också välja bland rubrikerna här nedanför. Observera att många av sidorna har undersidor med viktig information.

Trygg och säker

Förbered dig på det oväntade

Räddningstjänst

Vid krissituationer

Krisberedskap

Trygghet för dig

Övriga säkerhetsfrågor

 

30 maj 2018

Broschyren om kris och krig kan väcka känslor

Nu har broschyren "Om krisen eller kriget kommer" levererats till 4,8 miljoner hushåll. Naturligtvis kan informationen väcka många frågor, till och med rädslor. Titta då på den här filmen , passar både barn och vuxna.

Är du nyfiken på att veta mer om kriser och krisberedskap?

Då kan du under veckan låna några av de böcker som biblioteket i Kramfors sammanställt till ett kunskapshöjande batteri litteratur.

Här ser du några av titlarna:

29 maj 2018

Är du säkerhetsmedveten?

Det finns många i samhället som jobbar med krisberedskap och krishantering, till exempel vi på kommunen. Men du har även själv ett ansvar. Handen på hjärtat, hur är din egen krisberedskap? Kolla din kunskapsnivå i två test!

Försvarsutbildarna är en rikstäckande frivillig försvarsorganisation som jobbar för att täcka totalförsvaret. De fokuserar även på att öka allmänhetens krisberedskap.

Testa din medvetenhet i Försvarsutbildarnas quiz
Quizet består av tio frågor och tar cirka fem minuter att göra.

Till quizet! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta fram din personliga checklista för krislådan
Fyll i uppgifter om ditt hushåll och ta fram en lista med saker du bör ha hemma om krisen kommer.

Till checklistan! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Tips om värmen inte fungerar

Här kan du se armbryterskan Heidi Andersson tipsa om hur du enkelt förbereder dig när det gäller värme.

28 maj 2018

Vad gör du om din vardag
vänds upp och ned?

Denna vecka arrangeras Krisberedskapsveckan runt om i landet. Alla hushåll i Sverige får broschyren "Om krisen eller kriget kommer" i sina brevlådor. På Kramfors kommun uppmärksammar vi också det hela.

Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Därför har Myndigheten för skydd och beredskap (MSB) startat krisberedskapsveckan; en årlig kampanj tillsammans med bland andra kommuner, frivilligorganisationer och länsstyrelser.

Regeringsuppdrag
Satsningen på broschyren "Om krisen eller kriget kommer" beror på att MSB fått i uppdrag av regeringen att öka allmänhetens riskmedvetenhet. Detta med anledning av det försämrade säkerhetspolitiska läget och den återupptagna planeringen för att hela samhället ska kunna agera vid höjd beredskap och ytterst krig.

Kommunerna är huvudaktörer i Krisberedskapsveckan, men ambitionen med kampanjen är att den ska växa från år till år och engagera allt större delar av samhället.

Vad händer hos?

Utställning i gallerian

Under veckan har Kramfors kommun satt ihop en utställning i Christoffer gallerian som visar vad man behöver ha hemma för att känna sig säker. De fyra viktigaste områden som varje medborgare bör se över är värme, vatten, mat och kommunikation.

Varmt välkommen att titta på vår utställning. Där finns också checklistor, dessa kan du ladda hem här under Relaterade dokument.

Få mer information

På biblioteket i Kramfors ska du kunna låna böcker i ämnet krisberedskap och vår Frivilliga resursgrupp (FRG) kommer att finnas ute på stan.

Vi kommer också att informera och ge tips både här på kramfors.se och i våra sociala medier. Följ oss gärna där.

www.facebook.com/Kramforskommun
Länk till annan webbplats.

Instagramkontot heter kramforskommun

Du har ett eget ansvar

Krisberedskap handlar om att vara förberedd på en kris. Kommunens ansvar är att planera för krisberedskap och civilt försvar. Det innebär att inventera risker, ha en krisorganisation samt ta fram planer för att kunna hantera en kris som påverkar kommunen och människorna som vistas där. Ansvaret omfattar både de egna verksamheterna och det geografiska området.

MEN som privatperson har du också ett stort ansvar.De fyra viktigaste områden som varje medborgare bör se över är

  • värme
  • vatten
  • mat
  • kommunikation

Här kan du se armbryterskan Heidi Andersson tipsa om hur du enkelt förbereder dig när det gäller mat.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck