16 februari 2017

Sommarjobb i egen regi

Från och med i sommar erbjuder Kramfors kommun feriepraktik endast inom kommunala verksamheter. Detta för att på ett bättre sätt som arbetsgivare ansvara över ungdomarnas arbetsmiljö.

Frågan om feriepraktik togs upp till beslut igår vid Barn-, Kultur- och Utbildningsnämndens sammanträde. Såväl Svenskt Näringsliv som SKL (Sveriges kommuner och landsting) rekommenderar kommuner att inte arrangera sommarjobb via föreningar, privata verksamheter och trossamfund.

Undersöker ny möjlighet

Som arbetsgivare bör kommunen ha bra uppsikt över ungdomarna och deras arbetssituation. I många fall handlar det ju om anställning av minderåriga.

– Vi väljer att följa dessa rekommendationer, men inser samtidigt att varje jobb som kan erbjudas en ungdom är viktigt, säger BKU-nämndens ordförande Thomas Näsholm (S).

– Vi har därför gett förvaltningen uppdraget att utreda möjligheten för föreningar att söka ekonomiskt stöd så att de på så vis erbjuda sommarjobb i egen regi.

Främja integrering

Thomas Näsholm berättar också att nämnden vill att förvaltningen undersöker möjligheten att vika en viss mängd av feriejobben till asylsökande.

– Vi vill naturligtvis att så många som möjligt stannar kvar i kommunen. Ett jobb, även en feriepraktik, kan vara avgörande i beslutet var man väljer att bo när uppehållstillståndet kommer.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Thomas Näsholm (S) Ordförande BKU-nämnden 0612-805 86 thomas.nasholm@kramfors.se