15 mars 2017

Fullt hus på jobbmässan

Var hittar jag ett sommarjobb? Vad ska jag plugga för att min framtid ska bli bäst? Finns det jobb åt mig utan vidare studier? Hur ska jag forma mitt liv? Frågorna är många när man är ung. En del frågetecken kunde rätas ut idag under jobbmässan på Ådalsskolan.

Det sägs att dagens ungdom har allt möjligheter att bli det de önskar. Det finns mängder av utbildningar som väntar plus att arbetsmarknaden ljusnar på grund av de stora pensionsavgångarna. Ändå är det svårt… som ung behöver man vägledning och inspiration.

Många utställare på plats
Ådalsskolan var proppfylld av utställare och intresserade åhörare. Cirka 30 lokala företag, utbildningsanordnare och andra fanns på plats för att berätta om sina verksamheter.

Morgan Danielsson, verksamhetschef på Måvikens rehabcenter, tog chansen att prata med ungdomar om företagets behov av personal:
- Dels har vi en naturlig omsättning, dels behöver vi alltid vikarier. Roligt nog är det flera stycken som tagit kontakt med oss och lämnat cv idag.

Kommunen mer än sommarjobb
Jobbmässan arrangeras av Ådalsskolan i samarbete med Arbetsförmedlingen och Näringslivsenheten. Övriga kommunen tog också chansen att visa upp sig.

- Många tror att vi bara kan bistå med sommarjobb, men kommunen är ju en väldigt stor arbetsgivare som kan erbjuda hela linjen av arbete och utbildning, säger HR-konsult Erica Nordqvist.

Arbetsmarknadsenheten och bemanningsenheten marknadsförde såväl sommarjobb och extra jobb som ordinarie arbeten. BKU berättade om hur det är att jobba i skola, förskola, fritids. BAS informerade om arbete i vård och omsorg. Fritidsenheten fanns på plats för att informera om de jobb de kan erbjuda. Framtidsinriktat på studievis kunde Komvux och studie- och yrkesvägledare bistå. Projekten Tria och Nästa Kramfors deltog också. 

Framtidsprat
En som tog tillfället i akt att framtidsprata var Marcelline Hirwa. Hon är 16 år och pluggar just nu svenska. Siktet är inställt på att bli läkare, men hon är samtidigt intresserad av sommarjobb. Morrow Bylund, telefonrådgivare på Folksam, berättade gärna om sitt yrke.
- Det är inte lätt att veta hur framtiden ska bli, men jag vill gärna vara ute i god tid och samla på mig så mycket information som möjligt, säger Marcelline Hirwa.

Jobb men också praktik
Även Freddy Sandin Norberg, Robin Nordlund och Barna Magyari tog chansen att prata sommarjobb. Kristian Åsander och Maria Ström på Mondi kunde berätta att man måste vara 18 år för att få jobba i det stora pappersbruket.
- Det är på grund av säkerhetsrisken. Men vi är alltid intresserade av unga förmågor och tar även gärna emot praktikanter.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

 

Peyman Vahedi
Rektor Ådalsskolan
peyman.vahedi@kramfors.se