15 mars 2017

Utan näringsliv - inget Sverige

Utan ett starkt näringsliv har vi inget levande samhälle. Företagen och handeln är oerhört viktiga för Sveriges välbefinnande. Det var Leif Östling, ordförande för Svenskt Näringsliv, och Fredrik Persson, ordförande Svensk Handel, överens om i onsdags när de gästade vår lunchsoffa.

Lilla restaurangen på Kramm var fylld till bristningsgränsen av intresserade åhörare. Det är liksom inte varje dag som Kramfors kommun lyckas locka hit två så stora ”drakar” samtidigt. Näringslivsenheten har tillsammans med Företagarna Kramfors och Svenskt Näringsliv Västernorrland lagt ned ett imponerande arbete.

- Fast grundidén till det hela kommer faktiskt från Tankesmedjan där Kramfors Handels Christer Westin ingår, berättar Hjördis Åsander.

Lunchsoffan blev alltså resultatet av en kreativ samverkan över organisationsgränserna.

Tar tillvara medlemmars intressen
Moderator Markus Molin intervjuade i tur och ordning Leif Östling och Fredrik Persson. De båda har en imponerande erfarenhet och bakgrund. Organisationerna arbetar dessutom på liknande sätt med att se till sina medlemmars intressen, skapa konkurrenskraft och påverka politiska beslut.

- Det är fantastiskt att via vårt påverkansarbete faktiskt vara med och skapa välstånd i Sverige, säger Fredrik Persson.

Digitalisering en förutsättning
Leif Östling berättade om den översyn av sitt arbetssätt Svenskt Näringsliv just nu är inne i. Samhällets komplexitet med den tilltagande digitaliseringen ökar kraven, likaså det faktum vi lever i en marknadsekonomi som styrs av demokratiskt värden.

- Det händer enormt mycket och det gäller att hänga med. När det handlar om digitalisering ser jag bara fördelar, säger Leif Östling.

Imponerade av Ådalsskolan
Förutom att medverka vid lunchsoffan besökte Östling och Persson Ådalsskolan och jobbmässan. De var mäkta imponerade av den rundtur och berättelse som de fått av rektor Peyman Vahedi.

- Ådalsskolan är en diamant, som ni måste fortsätta att polera ömt. Att satsa på utbildning, och då i modern och nyskapande tappning, är en framgångsfaktor, säger Leif Östling.

Studiebesök på Famek
Efter lunchsoffan fick de båda styrelseordförandena chansen att på allvar möta Kramfors näringsliv; ett besök på Famek i Nyland gav ytterligare kött på benen. Dagen avslutades till sist med middag.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

 

Marcus Grönlund
Näringslivsenheten
marcus.gronlund@
kramfors.se