25 april 2018

Författare inspirerar till nya besöksmål

Therése Söderlind och Maria Hamberg är två av fem författare som medverkar i kommunens besöksnäringsprojekt genom att skriva var sin novell om Ådalen. De har även deltagit i var sin inspirationsträff, riktad till de som vill utveckla besöksnäringen i området.

Förra veckan samlades tjugotalet personer på Svanö Folkets hus för att lära sig mer om projektet Besöksnäring i Höga kusten - en resa i tid och rum, därtill inspireras av författaren Maria Hamberg. Maria berättade om den novell hon skriver för besöksnäringsprojektet, som bland annat kretsar kring Sandöbrons ras 1939. Deltagarna på inspirationsträffen fick gruppvis komma med idéer på besöksanledningar och aktiviteter riktade till olika målgrupper.

– När jag reser försöker jag komma människor så nära som möjligt. Novellerna kan kanske bidra till det, menade Maria Hamberg.

I måndags var det Prästmons tur. Då kom Therése Söderlind till Hola Folkhögskola tillsammans med projektets representanter. Projektledaren Lars Holmberg informerade om projektet och alla dess aktiviteter och investeringar. Therése berättade kort om trolldomsprocesserna, romanen hon tidigare skrivit på ämnet och novellen som hon just nu arbetar på.

– Jag vill gärna ha sådana här historier berättade för mig när jag är ute och reser, tyckte Therése. Inget slår en riktigt bra guide!

Tre inspirationsträffar återstår

Förutom Maria och Therése har projektet även anlitat författarna Bo R Holmberg, Grzegorz Flakierski och Mats Jonsson. De kommer skapa varsin berättelse utifrån Ådalens dramatiska historia. Varje berättelse görs till en geografisk rundtur, med stopp vid besöksmål och sevärdheter.

Vill du vara med och utveckla besöksnäringen i Ådalen? Är du intresserad av deras berättelser, platsen de utspelar sig på eller temat? Kom och få mer information om projektet och vilka möjligheter det finns för dig, ditt företag eller förening!

  • 7 maj Bollsta Folkets Hus kl 18–20. Tema: Bollstabruks industriarv, Mats Jonsson
  • 16 maj Lunde Folkets Hus kl 18–20. Tema: Ådalen 31, Grzegorz Flakierski
  • 29 maj Box Destilleri kl 18–20. Tema: Flottningen, Bo R Holmberg

Vi bjuder på fika, anmäl er därför gärna till kommun@kramfors.se

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Lars Holmberg, projektledare
Tel: 0612 - 805 25
lars.holmberg@kramfors.se

Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612 - 800 81
karin.hogstrom@kramfors.se