20 augusti 2018

Sommarens byggprojekt färdiga

Under sommaren har projektet "Besöksnäring i Höga kusten - en resa i tid och rum" renoverat och byggt nytt på ett flertal platser runtom i kommunen. Bland annat renoverades bryggan vid Styresholms fogdeborg av kommunens Fritidsenhet.

Bilden ovan visar Fritidsenheten i samspråk med Monica Sundqvist, Hola Folkhögskola, när bryggan slutbesiktades. Det var dock inte det enda projektet som färdigställdes i somras. I Nyadal renoverades en servicebyggnad, och Hamnmagasinet i Nyland har tillgänglighetsanpassats.

Invigning av Nyhams brygga

I Nyhamn har en ny brygga anlagts. Köja-Marieberg Lokalhistoriska förening, som själva deltagit vid bygget, har en egen invigningsfest nu på lördag 25 augusti. I samband med bryggbygget iordningställdes även en liten badstrand.
– Både bryggan och stranden har använts flitigt av badare i sommarvärmen, berättar Hjördis Rislund Åsander från föreningen.

Spång till Häxberget byggd av Skogsstyrelsen


Ny spång till Häxberget

Under sommaren har Skogsstyrelsen och Fritidsenheten byggt en mycket efterlängtad spång upp till Häxberget. Det gör det enklare att ta sig till minnesstenen vid den plats där avrättningarna tros ha ägt rum, 1675.

Håkan Sjöberg har i flera år guidat om häxprocesserna. Han är mycket nöjd med det utförda arbetet.
– Fantastiskt med spången! Det blev jättebra och är verkligen på tiden. Det har varit svårt för framför allt äldre att ta sig upp. Häxberget är ett viktigt besöksmål, hit kommer massor av människor.

Nästa steg för projektet är att anlägga en parkeringsplats med utrymme för fler bilar.
– Jag ser fram emot en bättre och större parkering, avslutar Håkan Sjöberg.

Projektet ”Besöksnäring i Höga Kusten – en resa i tid och rum” fick 6,5 miljoner kronor av EU i mitten av juni 2017, bland annat för att utveckla befintliga och nya besöksmål. Budgeten för projektet är 13,2 miljoner och det löper fram till 2020.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Lars Holmberg, projektledare
0612-805 25
lars.holmberg@kramfors.se

Patrik Asplund, chef Fritidsenheten
0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se