• |
  • Lättläst
  • | Anpassa

Livsmedel

Miljö- och byggförvaltningen har till uppgift att kontrollera så att livsmedelsföretag följer den lagstiftning som finns. På plats i verksamheterna kontrollerar vi att maten hanteras på ett säkert sätt, att det är rent och snyggt i lokalen samt att du som kund inte riskerar att bli lurad eller vilseledd.

Livsmedelsföretag finns inom många olika branscher och kan vara både kommunala och privata, t.ex. restauranger, caféer, butiker, skolkök, bagerier, B&B, vattenverk samt kök på gruppboenden.

Kontrollen

Kontrollen kan ske på olika sätt:

  • Inspektion: sker ofta utan föranmälan. Här kontrolleras en eller flera utvalda kontrollområden, t.ex. rengöring, märkning eller kunskap hos personalen.
  • Revision: sker oftast föranmält för att ansvarig på plats ska kunna närvara. Här diskuteras företagets rutiner och arbetssätt för att uppnå en säker mathantering.
  • Provtagning: kan vara att kontrollera bakteriemängd i livsmedel, utföra rengöringsprovtagning på olika ytor och redskap eller att analysera ett livsmedel för att kontrollera om innehållet stämmer överens med märkningen.
  • Projekt: kan vara gemensamma för länet, för hela Sverige och ibland för hela EU.
  • Kontroll av redlighet: serveras kunden det som står skrivet på menyn? Finns allt som krävs med på märkningsetiketten?

Avgifter

Det är företagen som betalar för den tid som behövs för den kommunala kontrollen. Hur mycket tid som företagen behöver betala för beror på risken med vad de gör, hur stor verksamheten är, om de producerar mat till känsliga konsumenter och hur mycket tid som behöver läggas på kontroll av märkning. I länksamlingen på denna sida finner du mer information om riskklassning.

Matförgiftning

Om du misstänker att du blivit matförgiftad kontakta miljö- och byggförvaltningen på telefonnummer 0612-800 00 snarast. Det är viktigt att du så tidigt som möjligt anmäler misstanken om matförgiftning; ju snabbare vi får in din anmälan desto större möjlighet har vi att utreda vad som kan ha varit orsaken och förhindra att fler blir drabbade.

Klagomål

Om du vill lämna ett klagomål på livsmedelshantering, rengöring etc. i en restaurang, butik eller annan livsmedelsverksamhet så kan du kontakta miljö- och byggförvaltningen på 0612-800 00 så gör vi en utredning. Om du köpt en vara som är dålig så bör du i första hand kontakta butiken eller tillverkaren. Om du inte är nöjd med bemötandet du får, kontakta oss.

Vill du veta mer om mat, näring, lagar och bestämmelser m.m. gå in på Livsmedelsverkets hemsida, se länk under "relaterade länkar".

Uppdaterad: 2017-01-09 Sidansvarig: Erik Andrèe

Kontakt

Miljö- och byggförvaltningen

Besöksadress
Ringvägen 34

Postadress
Ringvägen 34
872 80 Kramfors

Kontaktpersoner
Magnus Westin
Tel: 0612-803 63
magnus.westin@kramfors.se

Märith Löfgren
Tel: 0612-803 75
marith.lofgren@kramfors.se

Cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Genom att fortsätta godkänner du vår
användning av cookies.