24 mars 2017

En resa genom tid och rum

Att Höga kusten lockar besökare för sin naturskönhet och unika geologiska process vet vi redan. För att attrahera ytterligare väljer vi nu att plocka upp vår spännande kulturhistoria och har ansökt om ett utvecklingsprojekt på 13 miljoner kronor.

En resa i tid och rum. Det låter väl intressant? Att jag som besökare i Höga kusten med enkla medel ska kunna få information och på olika sätt uppleva historiska händelser och förhållanden som påverkar oss än idag.

- Kramfors kommun med Ådalen och Höga kusten har en rik historia och kultur som väntar på att lyftas fram, säger Jan Sahlén (S), kommunalråd.
- Att göra detta mer känt bland den stora allmänheten känns oerhört inspirerande. Genom ny teknik och pedagogiska knep ska Kramfors kommun bli rikt på upplevelser av olika slag.

Inlämnad projektansökan
Vi har lämnat in en ansökan hos Tillväxtverket om finansiering för att starta projektet ”Besöksnäring i Höga Kusten – en resa i tid och rum”. Ett projekt som till viss del bygger på det skärgårdsprojekt vi genomförde för något år sedan. Då satsade vi på rent fysiska åtgärder, byggde kajer, åtgärdade serviceanläggningar och så vidare. Nu lyfter vi in en dimension till.

Vad innebär det?
Tillsammans med föreningar, näringslivet och andra aktörer ska berättelser från Ådalens Industrilandskap vaskas fram. Dessa ska sedan ligga till grund för exempelvis evenemang och ännu inte existerande besöksanledningar. Flottningsepoken, Ådalen 31 och fiskarkulturen är självskrivna saker att ta med, men vi vill även hitta de mer dolda berättelserna och unika upplevelserna.

Tjänster som Airbnb och "rent a local" visar på en ny form av turism. I samverkan med de modiga aktörer som finns hos oss vill vi utveckla en plattform av nya intressanta erbjudanden som att äta eller bo hemma hos någon, åka båt eller höra mormor berätta om forna tider vid en lägereld.

Affärsutveckling är ett annat område vi vill lyfta via projektet. Hitta nya sätt att tillgängliggöra vår historia, lekfullt sprida kunskap. Besökarna ska bli en del av historien samtidigt som ett aktivt lärande byggs in i besöket.

Vi behöver också utveckla de boenden och serviceformer som finns i området samt förbättra den information som finns på våra besöksmål. 

Vilka omfattas av projektet?
Ångermanälven blir bas för projektet, men även några orter vid kusten finns med. Orterna har valts för sin rika kulturhistoria.

  • Nyhamn, Marieberg, Box och Sandslån
  • Nyland, Ytterlännäs gamla kyrka och Bollstabruk
  • Kramfors stad
  • Frånö, Lunde, Svanö, Sandö och Klockestrand
  • Prästmon, Häxberget, Häxkällarna och Höga Kusten Airport
  • Nyadal, Hornöberget
  • Norrfällsviken  

Projektstruktur och finansiering
Kramfors kommun är projektägare och går in med 2,9 miljoner kronor. Landstinget bidrar med 2,0 miljoner och länsstyrelsen 700 000 kronor. De privata aktörerna bidrar med 800 000 kronor. Sökt bidrag är alltså 6,6 miljoner kronor.

När börjar det hela?
Om vi får ett positivt svar på ansökan kör vi igång den 14 juni.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Jan Sahlen (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
jan.sahlen@kramfors.se

Andreas Gylling
Samhällsavdelningen
0612-808 18
andreas.gylling@kramfors.se

Marcus Grönlund
Näringslivsenheten
0612-805 04
marcus.gronlund@kramfors.se