07 september 2017

Erik Daniels-koja på Hornöberget

När Lars Högberg, hembygdsforskare och kartritare, var ute och inventerade i terrängen på Hornöberget hittade han oväntat en hittills oupptäckt Erik Daniels-koja på bergssluttningen.

Tidigare har ett resterna av ett stort antal lämningar från Erik Daniels hittats runt om i Noraström. Hembygdsföreningen har inventerat dem och skapat en vandringsled kring dem som löper genom bygden.

Hans Öhman, en av initiativtagarna och skaparna av Erik Daniels-leden i Noraström, har besökt platsen och bekräftat att det verkligen är en ED-koja som byggts en bra bit ifrån de övriga kojorna.

Erik Danielsledens vänner har ofta sagt att de skulle vilja har en sträckning av leden med mål eller utgångspunkt från Hornöberget. Så det här fyndet skapas nya möjligheter.

Och vem vet – det finns kanske flera kojor att upptäcka!


ERIK DANIELS (1825-1891)
Erik Daniels föddes 22 mars 1825 i Salteå, Nora socken. Han blev tidigt föräldralös, men bodde kvar på torpet till 18 års ålder då han började tjäna som dräng i olika byar. Av olika anledningar valde Erik Daniels därefter att inte rota sig i något permanent boende, utan byggde upp kring tjugo boplatser i Norabygdens skogar.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Lena Hermansson
Kultursekreterare
0612-802 72
lena.hermansson@kramfors.s