04 januari 2018

98-åriga Barbro Johansson
berättar om folkskolan

Barbro Johansson är en färgstark Kramforsprofil. 98 år gammal är hon still going strong med intressen som släktforskning, natur, kultur och historia. Här kan du läsa hennes berättelse om folkskolan som 2017 firade 175 år.

Barbro Johansson föddes i Strömnäs i augusti 1919 där familjen var bosatt under några år. När Barbros far blev överlärare i Kramfors år 1934 flyttade familjen in till centrum.

År 1939 började Barbro på folkskoleseminariet i Luleå, en utbildning som tog fyra år. Efter avlagd examen arbetade hon som lärare i Ed i Ytterlännäs, i Vivstavarv i Medelpad, i Lillpite i Norrbotten och en tid i Hälsingland.

Från år 1948 blev det tjänst i Kramfors kommun. I Å, i Grämesta och centralt i Kramfors till år 1984, då Barbro gick i pension och kunde ägna sig åt alla sina intressen på heltid.

Folkskolan 175 år
Under hembygdsdagarna i Nora, sommaren 2017, berättade Barbro om folkskolans 175-åriga historia. Det är en gedigen och innehållsrik berättelse om skolan i allmänhet, men speciellt folkskolans bakgrund och historia, med exempel från Norrland och Nora socken.

Den berättelsen får vi ta del av och finns att ladda ner som pdf-fil. Läs mer

Kuriosa! På den kända bilden nedan, från 14 maj år 1931, är Barbro en av flickorna i vit hatt som står nederst på bilden och tittar på demonstrations­tåget. En händelse hon fortfarande minns och kan berätta om.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Lena Hermansson
Kultursekreterare
0612-802 72
lena.hermansson@kramfors.se