19 april 2017

TRIA triggar ungdomars framtid

Att hjälpa ungdomar som varken pluggar eller har jobb. Det är ett viktigt uppdrag som projekt TRIA har. I sin lokal på Stationsgatan i Kramfors möter de unga som ofta har tappat modet.
- Ofta lyckas vi vända situationen till nåt bra, säger projektledaren Tommy Laurell.

  • Hon ville bli medicinsk sekreterare, men vågade inte söka till utbildningen. Genom Tria fick hon mod.
  • Han hade en dröm om att köra taxi, men hade inget taxikort.
    Tria kunde stötta i detta.
  • Ytterligare en ungdom fick genom Tria göra ett besök på en högskola i södra Sverige och pluggar där nu.

Det finns mängder av framgångshistorier att lyfta fram när man ska berätta om projekt Tria.

Tro på individens inre kapacitet
I början av februari 2016 började Tria ta emot deltagare. Målet med 50 inskrivna ungdomar är redan uppnått trots att det är mer än ett halvår kvar av projekttiden.
- Det är inte många människor som självmant sätter sig hemma; inaktiviteten beror oftast på en mängd olika saker, berättar Tommy Laurell.

Dålig självkänsla till exempel. Eller att man vänt på dygnet. Ingen koll på hur man gör en ansökan. Tria fokuserar därför på personlig utveckling både genom individuell coaching och genom gruppaktiviteter.

- De fem huvudcoacherna kompletteras av en studie- och yrkesvägledare. Varje ungdom vi möter får en unik handlings- och utvecklingsplan. 

Nyligen hade TRIA ett öppet hus som riktade sig till tjejer.

Den enskilda personen i fokus
Tria bygger på trygghet. Det ska vara enkelt, bekvämt och lättsamt att komma till träffarna. De enskilda mötena är basen i upplägget, det som får hjulen att börja snurra för många. Man får en naturlig arena att berätta om sina innersta drömmar. Yppa sådant som är känsligt och jobbigt. Prata med någon som är professionell och har tystnadsplikt.

- Vi arbetar med personspecifika upplägg. Det kan handla om att åka på företagsbesök eller peppa inför att ta kontakt med en arbetsplats, berättar Tommy Laurell.

Genom andra växer man
Även gruppträffarna är värdefulla. De kan beröra sådant som att samtala om till exempel vardagsekonomi, vilka egenskaper arbetsgivare frågar efter och vilka yrken som är i ropet. Ibland bjuds externa aktörer in som kunskapsgivare och inspiratörer.

Motion och frukost
För att stärka den enskilde personen satsar Tria på hälsofrämjande åtgärder som att spela innebandy tillsammans, gymma och promenera. Måndag till torsdag finns också möjlighet att äta frukost i lokalen.

- För många innebär Tria att man äntligen hittar rätt kurs i livet. 60 procent av de som skrivits ut hos oss har gått vidare till arbete eller studier, avslutar Tommy Laurell.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Tommy Laurell
Projektledare
0612-805 76
tommy.laurell@kramfors.se