05 oktober 2017

Socialstyrelsen imponerad av digitalt trygghetsarbete

Att använda teknik som komplement till vård och omsorg för att öka tryggheten hos våra äldre, det är något vi satsar på. Nu har Socialstyrelsen uppmärksammat vårt arbete och hälsat på i två dagar.

Man brukar prata om välfärdsteknologi, alltså användandet av teknik som stärker och tryggar personer med behov av tillsyn, stöd och hjälp. Trygghetslarm är ett exempel på välfärdsteknologi.

- Sedan snart två år tillbaka använder vi oss bland annat av nyckelfria lås inom hemtjänsten och digitala trygghetskameror för tillsyn nattetid, berättar David Wiklund, verksamhetsutvecklare inom teknik, Kramfors kommun.

Kramfors en av tio kommuner
Socialstyrelsen, vars uppgift är att värna allas lika tillgång till god vård och omsorg, åker runt till tio olika kommuner för att samla på sig kunskap om hur välfärdsteknologin fungerar och vilka effekter den har.

- Kramfors har valts ut för sitt goda arbetes med trygghetskameror, säger Emma Lund och Dick Lindberg, som arbetar vid avdelningen för utvärdering och analys på Socialstyrelsen i Stockholm.

Positiv bild
Under tisdagen och onsdagen fick Lund och Lindberg samtala med chefer och tjänstepersoner på BAS-förvaltningen. De gavs också möjlighet att samtala med brukare och anhöriga för att ta del av deras inställning till den moderna tekniken.

- Vi har fått en värdefull bild av hur Kramfors kommun arbetar för att säkra tryggheten även med digitala medel. Den absoluta majoriteten av de personer vi träffat är nöjd.

Positiv puff för framtiden
Omdömet gör David Wiklund och hans arbetskollegor glada, det är ett bevis på att de är inne på rätt väg.

- Det digitala tjänsteutbudet utvecklas hela tiden och Kramfors kommun vill fortsätta erbjuda den bästa vården och komplettera den med välfärdsteknik.

På bilden ses Inga-Lena Arkeflod, verksamhetschef för stöd, vård och omsorg, biståndshandläggare Ann-Christin Vestin-Viklund, tekniske verksamhetsutvecklaren David Wiklund samt Socialtjänstens Dick Lindberg och Emma Lund.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Inga-Lena Arkeflod Verksamhetschef BAS
0612-801 77
ingalena.arkeflod@kramfors.se