Med hjälp av en lyftsele tar sig Johannes Vahedi upp, Sara Nilsson sitter bakom som stöd.

20 april 2017

Särskolans elever trivs och utvecklas i Kramfors ridhus

Kramfors kommun äger ridhuset som ligger i Frånö. Dit åker Kramforsskolans särskoleelever varje vecka för att rida. Två kommunala verksamheter möts därmed och berikar varandra.

Att elever från särskolan får chans att rida regelbundet är egentligen ingen nyhet, det har hänt i "urminnes tider". Ridskolechefen Susanne Juto-Nordenfors har jobbat länge och säger att hon och ridklubben tagit emot särskoleelever från grundskolan och gymnasiet så länge hon kan minnas.
– Våra verksamheter har ett varmt och nära samarbete.

Den här gången är det Kramforsskolans elever som står på tur för en tidtur. Läraren Maria Fahlén och ett antal assistenter ställer gärna upp på Sussis uttalande:
– Det är en högtidsstund varje gång vi är här. Förutom att rida är det härligt för våra elever att bara vara med hästarna.

Att rida är toppen! Det tycker i alla fall Alicia Ekström Dahlberg.

Vill inte missa en minut
Strax efter tolv på onsdagarna brukar bussarna rulla in till Kramfors ridhus. Lektionen börjar fem i halv ett och det är viktigt att hålla tiden. Det tycker inte minst eleverna, som inte vill missa en minut av den värdefulla stunden.

Fyra åt gången sitter de upp på hästarna. En del kan ta sig upp själva i sadeln, andra behöver hjälp av en hand, en pall att stå på eller en lyftsele.
– De hästar vi valt ut är trygga och stabila, säger ridläraren Sara Nilsson.

Varför är det så bra för dessa ungdomar att rida?
Att rida ger en känsla av frihet, helt plötsligt kan de ta sig fram obehindrat. Ryggen sträcks, huvudet höjs och mungiporna pekar uppåt. Hästens skritt får ryttarens höfter att röra sig på ett bra sätt, den når många muskelgrupper samtidigt.

– Det blir så uppenbart när elever som från början måste ha en ledsagare bakom sig i sadeln helt plötsligt kan rida själva. I de stunderna uppstår magi, berättar Sara Nilsson.

Att rida är ett perfekt sätt träna muskelgrupper man annars kanske inte når.

Behov av ett bättre ridhus
Rida kan man göra både ute och inne. Är det fint väder tar sig gänget gärna en tur i den plana terrängen utanför ridhuset. Det kan också vara skönt att komma ut, eftersom ridhuset har en benägenhet att bli lite råkallt. Trots den milda vintern blev man faktiskt tvungen att ställa in ridningen vid något tillfälle.

Kramfors kommuns fritidschef Patrik Asplund är medveten om ridhusets brister samtidigt som han hyllar den verksamhet som bedrivs där.
– Utan att lova något kan jag säga att vi ser över vilka möjligheter som finns att på sikt göra en förbättring.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Patrik Asplund
Fritidschef
0612-801 70 patrik.asplund@kramfors.se