20 oktober 2017

Tillsammans 14.49 på Räddningsgymnasiet 

Igår klockan 14:49 kopplade elever från Räddningsgymnasiet upp mot rymden för att intervjua astronauten Paolo Nespoli på den internationella rymdstationen ISS.

Under de elva minuter som rymdstationen befann sig över Irland skulle tio elever från Minervaskolan i Ånge och Räddningsgymnasiet i Kramfors, ställa frågor via en uppkoppling mot Tallaght Community School på Irland, som också ingår i samarbetsprojektet.

Puls i fullsatt samlingssal
Samlingssalen på Räddningsskolan var fylld till brädden och pulsen kändes tidigt på förmiddagen när programmet inleddes klockan 12.40. Elever från NTI gymnasiet i Sundsvall hade arbetat i två dagar med att ställa i ordning aulan med dekor samt för ljud, bild inför ARISS live-streaming. Förberedelserna har dock pågått ett år tillsammans med Föreningen Sveriges sändareamatörer, SSA som samordnat projektet för organisationen Amateur Radio on the International Space Station, ARISS.

Kulturellt utbyte
Ett kulturutbyte med den irländska skolan fanns också med på programmet. Tallaght Community School bjöd på en uppvisning i traditionell irländsk dans och Fly me to the moon från 1954 sjöngs i vackra jazztoner. Musiker från Skaderns gymnasieskola i Sundsvall bidrog med folkmusik och Ruth Bourke Berglund, från Folke Bernadotteakademin, berättade om akademins arbete för fred och säkerhet

Tillsammans 14.49
När klockan närmade sig 14.49 den 19 oktober 2017, spelade tekniken ett spratt som påverkade överföringen av ljudet.

– Ljudproblem, ja man når inte ända fram ibland men den stora behållningen för oss alla är den glöd som alla gymnasieelever, lärare och andra engagerade visat, säger Jörgen Norrmén från Föreningen Sveriges sändareamatörer.

Eleverna kunde dock ställa merparten av frågorna men dessvärre transporterades inte ljudet tillbaka. Astronauten Paolo Nespoli var i med i bild men endast det karakteristiska knastret och brottstycken av svaren transporterades tillbaka.

– Det bästa med det här är att vi har börjat från ingenting och gjort det tillsammans, berättade Räddningsgymnasiets elever, Sofia Phalin och Sanna Wedin, när programmet avslutades igår. 

Teamet som representerade Kramfors och Räddningsskolan i projektet var Sanna Vedin, Sofia Phalin, Valentina Borislavo Toniska, Anton Åhlander, Erik Hedlund, Felicia Sandin och Johannes Törnqvist.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Herman Norberg, rektor
Räddningsgymnasiet
0612-69 20 84
herman.norberg@kramfors.se