Eleven Philip Gabrielsson och Anders Johansson

28 november 2018

Repris av uppskattad
hantverksmässa

I våras gick ett antal hantverksföretag i Kramfors kommun ihop och arrangerade en mässa på Gudmundråskolan för att locka skolungdomar att utbilda sig i hantverksyrken. Imorgon bjuder man in till version två.

En av initiativtagarna till mässan är Anders Johansson på Byggnads AB Lennart Eriksson som arrangerade tillsammans med Kempes El, Dynäs Måleri, Caverion, LGW Mur & Kakel och Sparenergi.

– Ifjol fokuserade vi på 9:orna, men då har eleverna redan bestämt sig för vad de ska välja. Därför insåg vi att vi måste komma in i bilden redan i årskurs 7-8, säger Anders Johansson.

Närma sig närsamhället

Skolan har som ett av våra uppdrag att arbeta med entreprenörskap och att närma oss det närsamhälle vi lever i.

– Denna mässa möjliggör för våra elever att träffa och samtala med personer som är yrkesverksamma inom bygg- och hantverkarbranschen, säger Niklas Börjesson, rektor vid Gudmundråskolan.

Företagsskola

En nyhet under morgondagens mässa att näringslivsenheten arrangerar en liten företagsskola för att eleverna ska få grundläggande kunskap om hur ett företag fungerar. Näringslivsutvecklare Anders Bosenius kommer att hålla i ett enkelt och pedagogiskt pass för att reda ut lite begrepp och förhoppningsvis även inspirera några blivande egenföretagare.

En välkommen utveckling av konceptet tycker Anders Johansson som på sikt ser möjligheter att det hela skulle kunna bli en yrkesmässa med fler branscher i en större lokal.

– Det är jättekul att kommunen också engagerar sig i det här, vi behöver jobba långsiktigt kring den här typen av frågor och med breda samarbeten. Det är bra för både företagens möjlighet att rekrytera och för alla elever som vill bo kvar och jobba i Kramfors kommun efter skolan.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Hjördis Rislund Åsander
Näringslivsutvecklare
070-190 64 48
hjordis.rislundasander@
kramfors.se