20 maj 2019

Gudmundråskolan om utbytesresan till Spanien

Ännu en elevresa är till ända och det är lika spännande varje gång. Denna gång gick resan till Puçol i Spanien där vi mötte upp elever från Kroatien, Grekland, Portugal och förstås Spanien.

Vi träffades på skolan IES Puçol där vi lärde känna varandra genom att lära oss en dans till Spaniens Eurovisionbidrag La Venda. Det var en rolig lära-känna-övning som gav många skratt.

Uppdraget inför denna resa var att arbeta med fotografering av kulturarv. Alva, Amanda, Nelli och Saga presenterade jobbet som de genomfört med fotografering på Gudmundrå skola för de andra ländernas elever och lärare.

En del i arbetet med fotograferingstemat var en fototävling dit elever från Gudmundråskolan skickade in bidrag, så tjejerna visade bland annat upp bilder på Höga kusten-bron, Världens starkaste kraftpapper och skogen fotad från toppen av Skuleberget. Dessa bilder var tävlingsbidrag som Gudmundråskolans elever skickat in på temat entreprenörskap och kulturarv som vårt Erasmusprojekt genomsyras av.

På kvällen åkte tjejerna från Gudmundrå till sina värdfamiljer som de skulle bo hos under veckan, att bo hos familjer ger en annan bild av den spanska vardag som man missar när man åker dit som turist. Morgonen därpå promenerade de till skolan med sin värd för att få uppleva skolvardagen.

Saga: ”Vi fick se saker som en vanlig turist kanske missar.”

Nelli: ”Det var så mycket som var bra men bland det bästa var att lära känna alla nya kompisar.”

Amanda:”Jag uppskattar Sveriges skolmat efter resan. Här fick man ta med mackor hemifrån.”

Alva: ”Kul att få prata engelska med andra än de som går i klassen.”

Kulturkrockar och språkliga svårigheter blir under dessa resor en del av det intressanta och roliga. Ett roligt missförstånd en kväll var när en pappa skulle berätta att golvet är fullt av stenar (rocks), men eleven hör ordet råttor (rats) och flyger upp från stolen för att rädda sina fötter. Misstag och missförstånd leder till skratt och skratt leder till en finare och starkare relation. Elever och vuxna får en större förståelse och respekt för andra.

Under två dagar besökte vi sedan kulturarv i Puçol och Valencia där deras historia kring Serranos tower var en av höjdpunkterna. Att se hur deras ”nationaldryck” horchata framställdes och sedan provsmaka var också en mycket speciell upplevelse. Vi hann även med en båttur i Albufera wetland för att titta på djur och natur.

Den sista dagen jobbade eleverna tillsammans i smågrupper med foton de tagit på kulturarv de besökt i Spanien och visade hur man kunde förändra ett taget foto med ljus, färg, gråskala och fotomontage.

Det var en lärorik resa på många sätt som gett oss minnen och vänskap för livet.

Carola Viksten och Rune Corell Karlsson

Pedagoger Gudmundrå skola

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Linda Dahlkvist

Frågor kring nyheten?

Niklas Börjesson
Rektor Gudmundråskolan
0612-804 16
niklas.borjesson@kramfors.se

Carola Viksten
Lärare Gudmundråskolan
0612-804 33
carola.viksten@kramfors.se