26 februari 2020

Internationellt besök på Gudmundråskolan

Gudmundråskolan har denna vecka besök av elever och lärare från Kroatien, Spanien, Grekland och Portugal. Detta är en fortsättning på vårt internationella samarbete kring entreprenörskap, kulturarv och digitalisering inom Erasmus+.

I söndags anlände våra internationella gäster och vi hade en gemensam kväll på skolan med biljard, you think you can dance och mingel. Därefter åkte eleverna till var sin värdfamilj och de internationella lärarna gick till Hotell Kramm för att vila ut efter en lång resdag.

I måndags hade vi skoldag med grupparbete för att visa vad vi gjort i våra hemländer sedan sist kring temat turism och hantverk. Eleverna bakade Swedish fika och var på Folkets Park för att se musikalen "One for all, all for one" som Ådalsskolans elever visade upp. På kvällen firade värdfamiljerna, Gudmundråskolans lärare och gäster en traditionsenlig midsommar på skolan med bla. sill, ägg, lax, ostpaj, korv, köttbullar och marängtårta på ett dignande buffébord. Självklart dansade vi runt midsommarstången för att lära dem om små grodor och prästens lilla kråka.

I tisdags blev det en guidad busstur i Höga Kusten. Guiden Håkan Sjöberg berättade om Ådalens historia med Christoffer Kramm och sågindustrins utveckling, medan bussen tog oss runt i vår vackra kommun. Det blev stopp på Mondi som visade sin historia och en intressant vandring i PM6. Därefter gick bussen vidare till Ytterlännes gamla kyrka med sin arkitektur från 1200-talet. På Hola museum fick vi sedan ta del av den läskiga berättelsen kring häxprocessen, vilket fascinerade många.

Efter lunch besökte vi Jeltsjes chokladfabrik vilket fick långa applåder för sitt konstverk och VILKEN SMAKUPPLEVELSE! Naturum hade en otroligt proffsig presentation kring världsarv i allmänhet och Höga kusten i synnerhet. På väg hemöver stannade vi till vid Högakustenhotellet där ett gruppfoto med bron i bakgrund var ett måste och till sist avrundades turen vid monumentet i Lunde där säcken om Ådalens historia knöts ihop. De internationella gästerna var mycket intresserade och ställde många frågor om allt, från landhöjningar till chokladtillverkning.

Den fullspäckade dagen avslutades sedan på Ådalshallen med jacuzzi och semlor, det var ju ändå fettisdag!

Under onsdagen strålade solen från en klarblå himmel och vi passade på att ha en gemensam friluftsdag för Gudmundrås elever och gäster. De internationella gästerna provade för första gången i sitt liv på att åka skridskor, skidor, pulka och pimpla. Grillen var tänd och hamburgare, chorizo och älgkött serverades. Självklart måste gästerna även få prova en liten skotertur och det tyckte de var helt magiskt.

Imorgon blir det skoldag med att bygga upp en guidad tur i höga kusten med hjälp av digitala verktyg samt trycka Högakustenbron på en goodiebag. Eleverna har på kvällen sedan en avskedsfest på Prestige.

Det är så givande med dessa utbyten, eleverna och vi lärare får upplevelser, lärdomar och vänner för livet!

/Carola Viksten, Projektledare

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Linda Dahlkvist

Frågor kring nyheten?

Niklas Börjesson
Rektor Gudmundråskolan
0612-804 16
niklas.borjesson@kramfors.se

Carola Viksten
Lärare Gudmundråskolan
0612-804 33
carola.viksten@kramfors.se