05 juni 2020

Amin går i första gruppen vårdelever som tar studenten

Till veckan är det dags för studenten och även om den i år firas på ett annorlunda vis kommer dagen för många att bli ett minne för livet. Amin Rahimi går vård- och omsorgsprogrammet och ser fram emot den 9 juni.

– Jag går i den första klass på vård- och omsorgsprogrammet på Ådalsskolan som tar studenten. Det känns speciellt och roligt.

Tacksam för trygghet och utbildning

Amin tillhör den grupp ungdomar från Afghanistan som ensamma kom hit under den så kallade flyktingkrisen 2015. Hans resa till Sverige tog tio månader och innefattade en del otrevliga upplevelser som svenska ungdomar inte varit i närheten av.

När han kom till Bollstabruk och efter en tid fick börja introduktionsprogrammet på Ådalsskolan föll alla bitar på plats.

– Jag är så tacksam för mitt trygga liv här. När jag blev behörig att söka till gymnasiet valde jag vårdprogrammet, eftersom jag vill hjälpa andra och det är en bred utbildning.

Treårig lärlingsutbildning

Vård- och omsorgsprogrammet i Kramfors är en treårig lärlingsutbildning där eleverna är ute på praktik tre dagar i veckan och kör teori inne på skolan två dagar.

– På sista tiden har vi haft fjärrundervisning på grund av corona, vilket funkat okej men vanlig undervisning är bättre.

Praktiken ledde till jobb

Under utbildningen har Amin och hans klasskompisar fått testa olika former av vård och omsorg, till exempel hemtjänst, äldreboende och daglig verksamhet.

– Det har varit intressanta och roliga år. Jag vill bo kvar i Kramfors och har faktiskt redan fått jobb på Kaptenen. Så framtiden ser ljus ut!

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Gunilla Sjödin
Vårdlärare
0612-69 21 85
gunilla.sjodin@kramfors.se