17 september 2020

Bokstart stimulerar barns läsintresse och språkutveckling

Prata, läsa, sjunga, rimma, ramsa… Det finns många sätt att tidigt stimulera barns språkutveckling och läsintresse. Kramfors bibliotek satsar nu tillsammans med förskolorna och barnhälsovården på konceptet Bokstart.

– Genom att stärka samarbetet mellan oss tre aktörer kan språkets värld utökas och förbättras för barnen i Kramfors kommun, berättar projektledaren Victoria Jonsson.

Bokstart är en nationell satsning, initierad av Kulturrådet, för att stimulera barns läsande och språkutveckling. I det projekt Kramfors kört igång ingår två stora satsningar - gåvoböcker till nyfödda och kapprumsbibliotek på förskolorna.

– Redan idag görs mycket bra ute i verksamheterna som vi nu utvecklar och förfinar. Vi har till exempel länge haft ett språknätverk, vars arbete är lite av grunden till Bokstart, säger Victoria Jonsson.

Gåvoböcker till nyfödda
Barnhälsovården gör sedan många år hembesök hos familjer med nyfödda. Gåvoböcker är inte något nytt, men nu utökas presenten till att omfatta två böcker. Den nyfödde får alltså en bok alldeles i början av sitt liv och en vid åtta månaders ålder. Familjerna får också ett välkomstkort till biblioteket och informationsmaterial om kommunikation och språkutveckling.

– Böckerna har redan börjat spridas och vi får positiv feedback på att gåvan uppskattas.

Kapprumsbibliotek på förskolor
I dagarna råder febril verksamhet med att skruva ihop de hyllor som ska utgöra bibliotek i förskolornas hallar. Tanken med att placera böcker där är att det ska vara lätt för barn och föräldrar att låna och lämna tillbaka. Ingen registrering kommer att ske, utan man lånar på förtroende.

– Det finns 22 kommunala förskolor och vissa har flera avdelningar, så det blir en del hyllor att sätta ihop och leverera, berättar Victoria.

– Varje hylla kommer att ha cirka 60 utvalda barnböcker. Vi har köpt in nya böcker, men kommer även att använda gamla böcker.

Victoria Jonsson berättar vidare att reaktionerna ute på förskolorna är mycket positiva. Varje förskola har dessutom ett läsombud som engagerar sig lite extra.

Bokstartshörnor
Även på barnavårdscentralen ska det framöver vara möjligt att låna böcker och en speciell bokstartshörna planeras på biblioteket och i bokbussen.

– Vi ska också göra en kartläggning över vilka språk som talas bland barn i kommunen och därefter införskaffa barnböcker på de mest frekventa hemspråken.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Madeleine Wallenius
Bibliotekschef
0612-802 43
madeleine.wallenius@
kramfors.se

Victoria Jonsson
Projektledare Bokstart
0612-802 65
victoria.jonsson@kramfors.se