24 september 2020

Folkhälsomyndighetens vägledning för testning av barn och unga

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn och unga med symptom på covid-19 testas. Målsättningen är en snabbare återgång till förskoleklass och skola för barn som inte är smittade av coronaviruset. Här kan du läsa vad som gäller.

Folkhälsomyndighetens inriktning innebär att det är barn i årskurs F-9 (förskoleklass till årskurs 9) som testas för covid-19. När det gäller de yngsta barnen, det vill säga barn i förskolan, rekommenderas de att stanna hemma när de är sjuka utan provtagning.

Kramfors kommun följer de nationella rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och uppmanar dig som vårdnadshavare att ta del av och följa dessa. Det är regionerna, i vårt fall Region Västernorrland, som hanterar provtagning.

Vid negativt provsvar
Om provet visar att barnet inte är smittat av coronaviruset ska återgång till förskola, skola och annan verksamhet ske när barnets allmäntillstånd tillåter.

Vid positivt provsvar
De förhållningsregler som finns enligt smittskyddslagen gäller; information om dessa ges enligt regionala smittspårningsrutiner.

Barnet behöver stanna hemma minst två (2) dygn efter feberfrihet och allmän förbättring, samt minst sju (7) dagar efter symptomdebut. Om barnet har kvarvarande lindriga symptom, exempelvis torrhosta och lätt snuva, kan barnet återgå till skola och annan verksamhet om det gått sju (7) dagar sedan insjuknandet. Särskilda rutiner finns för svåra fall som vårdats på sjukhus.

Om inget prov tagits
Barnet ska stanna hemma så länge det har symptom samt ytterligare två (2) dygn utan symptom. Under hela denna period måste man undvik nära kontakt med personer utanför familjen. I de fall barnet har kvarvarande lindriga symptom, exempelvis torrhosta och lätt snuva, kan barnet återgå till skola och annan verksamhet om det gått sju (7) dagar sedan insjuknandet. Ovanstående upprepas vid varje nytt infektionstillfälle.

Bra att veta

  • Regionen Västernorrlands smittskydd arbetar med regional anpassning av Folkhälsomyndighetens riktlinjer för provtagning av barn.
  • Skolorna ska inte kommunicera något om vilka som är provtagna.
  • Provtagningen gäller för aktuell förkylningsepisod. Återinsjuknar eleven så måste eleven stanna hemma igen och göra ett nytt prov enligt rekommendationerna.
  • Verksamheternas rutiner vid sjukfrånvaro ska följas.
Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ulrika Hurdén
Chef bildningsförvaltningen
0612-804 00
ulrika.hurden@kramfors.se