Lars Wahlgren, programansvarig för lärlingsprogrammet Bygg- och anläggning.

08 oktober 2020

Ådalsskolan kan blir Årets Samhällsbyggare 2020

När Sundsvall Business Awards går av stapeln den 12 november har Ådalsskolan chans att vinna en fin utmärkelse. Branschorganisationen Byggföretagen har nämligen nominerat gymnasieskolan till sitt pris Årets samhällsbyggare i Västernorrland 2020.

Anledningen till att Ådalsskolan är en av tre finalister är det lärlingsprogram för bygg- och anläggning som startade ifjol. Under flera år hade det inte funnits någon byggutbildning i Kramfors, något som Ådalsskolans ledning och kommunens politiker ändrade på efter det att den lokala byggbranschen berättat om sitt behov av kommande kompetens. Ifjol tog programmet emot två elever och i år började tre lärlingar sin utbildning.

– Det är fantastiskt hedrande att bli nominerad till ett pris av Byggföretagen. Vi är otroligt glada hur det än går, säger programansvarige Lars Wahlgren.

Praktik på arbetsplats och teori i skolan
Upplägget för de fem eleverna är att de mixar teoretiska ämnen och arbetsmoment inne på skolan med praktiskt arbete ute på en arbetsplats. Måndagar och fredagar tillbringar de på Ådalsskolan. Eleverna kan också utföra teoretiska moment via digitala verktyg.

Flera lokala företag ingår i konceptet
Tisdag till torsdag befinner sig eleverna ute på sina praktikplatser. I dagsläget är dessa LE Byggnads AB, Micke Dahllund Bygg, Spar Energi, Rullander Kakel & Klinker samt Ken1:s Golv- och Badrumsteknik.

– Jag åker runt och träffar eleverna på sina arbeten varje vecka och måste säga att det fungerar fantastiskt bra. Visst kan det vara tufft att som 16-åring ha långa arbetsdagar, men de klarar det bra. Alla är inte gjorda för att sitta vid en skolbänk hela dagarna, och då är lärlingsprogrammet är en perfekt undervisningsmetod, säger Lars Wahlgren.

Peyman Vahedi, rektor Ådalsskolan

Motiveringen till Ådalsskolans nominering lyder:

Ådalsskolan med rektor Peyman Vahedi i spetsen, har startat ett lärlingsprogram för bygg- och anläggning på gymnasiet. I nära samverkan med företag på orten säkerställs inflödet av nya medarbetare till branschen och möjliggör att ungdomar kan utbilda sig och bo kvar på sin hemort. Ådalsskolan bidrar därmed till en levande och attraktiv glesbygd med goda framtidsutsikter.

Den nämnda initiativtagaren Peyman Vahedi menar att det är en självklarhet att lyssna på olika åsikter och önskningar för att sedan baka ihop något välsmakande. I det här fallet handlar det om elevernas behov av en bra utbildning som kan leda till jobb och marknadens behov av kompetens. Plus att Kramfors kommun som boendeort behöver fler ungdomar som vill bo kvar.

– Ingenting av detta hade dock kunnat realiseras om vi inte hade vidsynta och framtidsinriktade chefer och politiker i kommunen samt naturligtvis en fantastisk personal. Det här är tillsammansarbete på högsta nivå! säger Peyman Vahedi.

FAKTA/Sundsvalls Business Awards

  • Galan arrangeras av den ideella föreningen Juniorhandelskammaren Sundvall.
  • Livesänds i år digitalt från Spegelsalen i Sundsvalls stadshus.
  • I klassen ”Årets Samhällsbyggare” är Ådalsskolan, HSB Södra Norrland samt Bredsands skola och PEAB nominerade.
  • Övriga priskategorier är: Året Ek, Årets Företagare, Årets Ledare, Årets Miljöpris, Årets Startup, Årets Studenfavorit, Årets Tillväxtföretag och Årets Unga Företagare.
  • Varje kategori har olika huvudmän.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Peyman Vahedi
Rektor för yrkes- och introduktionsprogrammen samt gymnasiesärskolan
peyman.vahedi@kramfors.se