22 oktober 2020

Slutrapporten Framtidens förskolor i Kramfors är klar

Under flera år har behovet av förskoleplatser ökat på ett antal orter i kommunen. Bildningsförvaltningen har därför haft i uppdrag att göra en grundlig utredning, som kan ligga till underlag för kommande beslut. Slutrapporten ”Kramfors förskolor i framtiden” är nu klar.

Det var igår vid bildningsnämndens sammanträde som ordförande Thomas Näsholm (S) och övriga nämnden fick ta emot slutrapporten. Utredningen går nu vidare som underlag i processen "Ny förskola i Kramfors stad".

– Vi har levt med frågan om framtidens förskola ett långt tag, men jag tycker att det är bra att processen får ta tid. Vi har undersökt flera alternativ till lösningar, som alla stupat på att vi inte vill göra något förhastat, säger Thomas Näsholm.

Det beslut som togs för några år sedan om att bygga en ny förskola i centrala Kramfors är därför upphävt. Omtag har gjorts på projektdirektivet och man har startat upp en styrgrupp samt en arbetsgrupp som ska arbeta fram en tydlig linje för morgondagens nätverk av förskolor ska se ut.

– Antalet barn minskar något i kommunen totalt, men efterfrågan av platser ökar i centrala Kramfors. Under vårterminen 2021 ser det ut att saknas cirka 35 platser. Detta gör att jag tror på ett nybygge med flera avdelningar i framtiden, säger Thomas Näsholm.

Läs mer:
Den som är intresserad av att läsa rapporten kan ladda hem den här nedan. I den beskrivs till exempel nuläge och prognos över antal födda barn upp, men också frågor som personal, lokaler, kost, arbetsmiljö, barngruppernas storlek och annat.

Kramfors förskolor i framtiden, slutrapport Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Thomas Näsholm (S)
Ordförande bildningsnämnden
0612-805 86
thomas.nasholm@kramfors.se

Ulrika Hurdén
Chef bildningsförvaltningen
0612-804 00
ulrika.hurden@kramfors.se