03 december 2020

Resten av landet skuggar
Ådalsskolans upplägg

Regeringen och Folkhälsomyndigheten gick idag ut med en rekommendation om att införa delvis fjärrundervisning på gymnasiet. Det föreslagna upplägget ligger helt i linje med hur Ådalsskolan arbetar sedan i måndags.

– Vi var förutseende och fattade beslut om fjärrundervisning med olika omfattning och upplägg redan förra veckan och kan nu bara fortsätta på den inslagna vägen, säger skolchef Ulrika Hurdén.

Åtgärd för att minska smittspridning
Den ökande spridningen av covid-19 i Sverige har under hösten mötts med en rad olika åtgärder som berört stora delar av samhället. Att gymnasieskolor nu rekommenderas att delvis stänga och övergå till fjärrundervisning utgör ett komplement till övriga smittskyddsåtgärder.

Praktiska moment undantas
Folkhälsomyndighetens rekommendation, som inte är tvingande men som ska ses som en stark signal, gäller från den 7 december till den 6 januari 2021. Precis som i Kramfors upplägg kan undantag göras för praktiska moment som inte kan skjutas upp, vilket möjliggör för praktiska program att ha viss del av undervisningen kvar på skolan.

– Vi tar in elever från till exempel fordonsprogrammet i mindre grupper så att de har en möjlighet att fullfölja det som deras studieplan anger. Men allt som inte behöver köras lokalt på skolan sker via fjärrundervisning, berättar Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan.

Omtanke om de mest sårbara
Liksom på Ådalsskolan undantas elever vid introduktionsprogrammen och gymnasiesärskolan från rekommendationen. Detsamma gäller också elever som är sårbara för fjärr- och distansundervisning, är trångbodda, behöver nära kontakt med sina lärare eller har svårt att hitta struktur och rutiner för studierna.

– Det är självklart att vi aldrig lämnar någon elev i sticket, utan har någon ett behov av att vara i skolan gör vi en speciallösning för det. Likaså har vi tagit beslut om att erbjuda skolmat i form av hämtning enligt den modell som fanns under höstterminen, säger Peyman Vahedi.

Stort förtroende för verksamheten
Ulrika Hurdén säger att hon har stort förtroende för sina skolor och rektorer. Hon känner sig säker på att allt görs för att eleverna ska få sina kunskaper levererade på att så bra sätt som möjligt även om det inte sker öga mot öga.

– Möjligheten finns ju också att kalla in elever till skolan för enskilda lektioner, stöd eller andra aktiviteter om det behövs.

Läs mer:
Fjärrundervisning införs för studieförberedande program (2020-11-26)

Ådalsskolans digitaliseringsarbete uppmärksammas (2020-09-25)

Utbildningsministern på digitalt studiebesök i Kramfors (2020-03-25)

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ulrika Hurdén
Chef bildningsförvaltningen
0612-804 00
ulrika.hurden@kramfors.se