29 april 2021

Barn lär sig om miljö genom Skräpplockardagarna

Plocka skräp är bra för miljön, men man kan även väva in en stor mängd kunskap i aktiviteten. Det har fått en stor mängd skolor och förskolor i Kramfors kommun att vara med i Håll Sverige Rents skräpplockardagar.

– Vi får lätt in både SO, biologi och kemi och har därför nappat på den uppmaning som kommunens enhet för avfall och återvinning skickade ut, berättar André Wikman och Susanne Norén, som är NO-lärare på Kramforsskolan. Även Victoria Olofsson ingår i lärartreklövern.

Det är tredje året på raken som Kramforsskolans mellanstadieelever jobbar med att göra centrum rent och fint. Varje årskurs har fått ett speciellt område tilldelat och sedan turas klasserna om att städa. Det gäller ju att tänka på coronasäkerheten ju också.

– Vi som går i fyran ansvarar för Hellgumsgatan, multiarenenan och några andra ställen där omkring. Vi har hittat jättemycket, mest cigaretter och plastpåsar, berättar Elliot Näsman i 4 D och Milo Åkerlund i 4 C.

Milo Åkerlund gör skolgården fin.

Att lära sig att inte skräpa ned är en viktig sak i det svenska samhället. Många vuxna har gått i Mulleskola och de allra flesta känner till Håll Sverige Rent. Årets kampanj lockar rekordmånga barn och unga, vilket också märks i Kramfors kommun.

Här är alla anmälda från vårt område:
Bollsta förskola, Bollstaskolan, Brunne förskola, Dagbarnvårdarna Tryggheten, Docksta fritidshem, Föräldrakooperativet Järnstagården, Grundsärskolan, Grundsärskolan 7-9, Gudmundråskolan, Smultrongläntan pedagogisk omsorg, Kramforsskolan, Lugnviks förskola, Nylandsskolan, Samverket

Skräpplockardagarna kan genomföras lite när man vill under våren. Under veckan har bland annat årskurs sex gjort en insats. De fyra klasserna ansvarar för områden vid Flogsta, Ådalshallen, Bruket och Pelles Burgare.

Att rensa bort skräp är viktigt, tycker Nova Hammarström.

Nova Hammarström i 6C tycker sig märka att det skräpas ned allt mer och tycker det är trist att folk inte tar ansvar. Nils Aretorn i 6B säger träffsäkert:

– Konstigt nog kan man bära med sig saker på väg ut i naturen, men när man fikat och ska gå hem kastar man samma saker som skräp i naturen.

Evelyn Puska i 5D och Theodor Lind i 5C tycker det är så där lagom kul att städa, men menar samtidgt att det är viktigt att hålla naturen ren.

– Det är ju också bra att rensa bort sådant som djuren kan skada sig på.

Fotnot: På översta bilden syns Nova Hammarström, Elliot Näsman, Nils Aretorn, Evelyn Puska, Theodor Lind och Milo Åkerlund. Bakom eleverna står Susanne Norén och André Wikman.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Anna Karlström
Samordnare
Avfall och återvinning
anna.karlstrom@kramfors.se

André Wikman
Lärare
Kramforsskolan
andre.wikman@kramfors.se