15 november 2021

Musikalesteterna bjuder in till Lucifer och kärleken

Även den mest förtappade kan få klimatångest. Även den ondaste känna kärlek. Det är litegrann essensen av den föreställning som estetiska programmets musikalelever övar inför. Imorgon, 16 november, är det premiär för ”Lucifer och kärleken”.

Den senaste veckan har det varit full fart på Kramfors teater (Folkets park) där de 16 musikalesteterna har övat repliker samt tränat sång och dans så det står härliga till. Årskurs 3 har en större del i föreställningen än sina yngre kamrater.

– I ettan och tvåan hade vi biroller, men har nu fått större ansvar och utrymme på scenen. Det är jätteroligt, men samtidigt pirrigt, säger Angelina Strindin och Karoliina Ahokas Löfgren.

Musikalelever från estetiska programmet övar.

Allt ska klaffa inför premiären!

Komedi baserad på Shakespeare
Föreställningen ”Lucifer och kärleken” kretsar kring djävulen som drabbats av klimatångest och är förbaskad på människan som förstör natur och djur. Han vänder sig till pappa Gud, men får inget direkt svar. Istället ger den frånvarande fadern Lucifers syster Mika ett uppdrag att skapa äkta kärlek. Problemet är bara att det är ont om tid, kärlek måste uppstå innan solnedgången…

Teaterläraren Carsten Brosjö är den som skrivit manus.
– Jag har utgått från elevernas önskemål om att det hela ska handla om missförstådda skurkar och vara en komedi. Sedan har jag hittat inspiration från Shakespeares En midsommarnattsdröm.

Elever från musikalprogmmet står på scenen och sjunger.

Samtliga 12 elever i produktionen är tjejer.

Kramforsproduktion
Hela den samlade lärarstyrkan på musikalutbildningen är inblandad i produktionen. Christina Maydotter är koreograf och kostymör, Klas Norberg och Åsa Jönsson sånginstruktörer och Carsten Brosjö agerar regissör och konstnärlig ledare.

– Musikaliskt sett använder vi oss av låtar från till exempel Nordman och Nanne Grönwall. Musiken är förinspelad och vi har anpassat texten något för att passa in i vårt sammanhang, vilket innebär att vi kontaktat skivbolag och Stim, berättar Carsten Brosjö.

Angelina Strindin och Karoliina Ahokas Löfgren hoppas att många ska gilla deras musikal.

Angelina Strindin och Karoliina Ahokas Löfgren hoppas att många ska gilla deras musikal.

Stor utveckling trots pandemin
Att eleverna har kul på scen är det inte tu tal om; de lyder minsta vink från Christina Maydotter. Samtidigt är koreografen lyhörd nog att lyssna till förslag från ungdomarna.

– Trots att stor del av vår utbildning drabbats av pandemins nedstängningar har vi lärt oss otroligt mycket. Särskilt den här senaste terminen har vi utvecklats massor i såväl sång och dans som teater, berättar Angelina Strindin och Karoliina Ahokas Löfgren fyller i:

– Att välja musikal som gymnasieutbildning är nog det bästa jag gjort. Nu hoppas jag bara att riktigt många kommer imorgon på premiären.

Den som inte har möjlighet att komma till Parken imorgon klockan 19 kan se föreställningen den 20 november klockan 15.00. Biljettantalet är begränsat till 200 per föreställning och köps på plats.

Musikaleleverna ska även hålla sex föreställningar för Kramfors grundskolor.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Carsten Brosjö
Teaterlärare
carsten.brosjo@kramfors.se