Ndal Namar och Madlin Alnajjar står framför en rollup med texten vård- och omsorgscollege.

Nidal Namar besökte mässan för att få information om studiemöjligheter och frun Madlin Alnajjar har redan pluggat till undersköterska och var där som informationsgivare.

14 april 2022

Välbesökt vård- och yrkesmässa

Fullt hus! När Kramfors kommun tillsammans med vård- och omsorgscollege bjöd in till utbildningsmässa igår på Campus Kramfors var trycket stort. Särskilt inbjudna var medarbetare inom äldreomsorgen och funktionsstöd som inte har en yrkesutbildning i botten.

– En utbildning öppnar vägar för många och vi vill visa vad vi har att erbjuda. Under pandemin har söktrycket tyvärr minskat samtidigt som vi vet att det finns en hel del anställda och timvikarier som inte har en utbildning i botten, säger Mikael Wiklund, enhetschef vid vuxenutbildningen.

Inga-Lena Arkeflod, chef för äldreomsorgen, bekräftar det som Mikael säger. För att kunna säkra tillgången till personal och samtidigt höja kvaliteten på omsorgen var all hennes personal som inte har en utbildning schemalagd att besöka utbildningsmässan. Detsamma gäller för personal inom funktionsstöd.

– Vi har många bra utbildningsmöjligheter i Kramfors kommun som vi vill lyfta fram. Den som utbildar sig inom ett bristyrke har också chans att ansöka om ett studiestöd från kommunen, berättar Inga-Lena Arkeflod.

Mikael Wiklund och Inga-Lena Arkeflod står framför en rollup med texten Kramfors kommun

Mikael Wiklund och Inga-Lena Arkeflod

Nidal Namar (se bilden högst upp) är utbildad mattelärare i Syrien och har jobbat som sådan tid på Högakustenskolan. Sedan en tid tillbaka är han kollega med Eden på Höga Kusten hemtjänst. Nu är han intresserad av en utbildning till undersköterska, men måste först få sina svenskakunskaper verifierade eftersom han inte läst SFI (svenska för invandrare).

Nidals fru Madlin Alnajjar gjorde det när de kom till Sverige i samband med flyktingvågen 2015 och har även studerat till undersköterska på Campus Kramfors. Nu har hon en tjänst på Kaptenens äldreboende.

– Jag prioriterade att lära mig svenska själv genom att vara ute i arbetslivet. Nu vill jag uppmana alla nyanlända att det är viktigt att gå SFI. Det är en nyckel som öppnar många dörrar, säger Nidal Namar.

Malin Nyberg, rekryterare, Madelene Nyhlén, HR-konsult, Malin Näsström, rekryterare och Jonny Nilsson, larmtekniker står bakom ett mässbord. På bordet finns ett påskägg med godis och en påskhöna.

Malin Nyberg, rekryterare, Madelene Nyhlén, HR-konsult, Malin Näsström, rekryterare och Jonny Nilsson, larmtekniker.

Under mässan fanns en stor samlad skara kompetens som kunde vägleda och besvara frågor. Studievägledare, personal från HR och andra kommunala verksamheter, representanter från rekryteringsgruppen och tidigare elever som pluggat på vård- och omsorgsutbildningen är några exempel.

Några som också tog tillfället i akt att höra sig för hur man pluggar till undersköterska är Bereket Yosief och Eden Fesshaye. Bereket jobbar på Sundbrolund i Ullånger (särskilt boende) och Eden på Höga Kusten hemtjänst.

– Helst skulle vi vilja jobba och plugga samtidigt, så det är något vi frågat om.

Bereket Yosief och Eden Fesshaye.

Bereket Yosief och Eden Fesshaye.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Mikael Wiklund
Enhetschef
Vuxenutbildningen
0612-804 70
mikael.wiklund@kramfors.se

Inga-Lena Arkeflod
Verksamhetschef äldreomsorg
0612-801 77
ingalena.arkeflod@kramfors.se