10 maj 2022

Två spanska lärare jobbskuggar kollegor på Kramforsskolan

Hur skiljer sig skolan i Spanien åt mot vår i Sverige? Det får Sònia Leòn Pou och Marta Garcia Vives inblick i den här veckan då de ”jobbskuggar” svenska kollegor på Kramforsskolan.

Kramforsskolan har vid ett flertal tillfällen haft utbyte med europeiska skolor genom EU-programmet Erasmus+. Lärarna har i de internationella samarbetena till exempel förkovrat sig i hur modern lärteknik och digitala verktyg kan öka elevers motivation i skolan.

– Vi ingår i ett tvåårigt projekt som omfattar flera olika kurser och jobbskuggningar. För en tid sedan åkte några av oss från Kramfors till Barcelona, och nu är det vår tur att agera värdar, berättar Jonas Berglund, som tillsammans med Susanne Norén är motor i projektet.

Pedagogiska tips och värdefulla kontakter
Vid tidpunkten för intervjun har Sònia och Marta befunnit sig i Sverige mindre än ett dygn och de har varit på Kramforsskolan några timmar. De är fyllda av entusiasm och ser fram emot lärorika och inspirerande dagar.

– Att få nya pedagogiska tips och lära känna människor som vi kan samverka med står högt upp på önskelistan, säger Sònia Leòn Pou och Marta Garcia Vives, som jobbar på Escola Salvador Sanromà i Barcelona.

Får även uppleva Höga Kusten
Men det är inte bara intryck från skolans värld som väntar de två spanjorskorna. En utflykt i Höga Kusten hägrar också med besök vid Högakustenbron, Rotsidan och ett antal andra trevliga besöksmål.

– Det är verkligen roligt att vara här och det ska bli härligt att se allt vi hört talas om i verkligheten, avslutar Sònia och Marta.

Fotnot: Med "jobbskugga" i Erasmussammanhang menas att man följer med en lärarkollega i ett annat land för att ta del av hur undervisning och annat i skolan fungerar.

FAKTA/Erasmus+

Erasmus+ är EU:s program för internationellt samarbete och utbyte inom utbildning, ungdom och idrott. Programmet fungerar som ett verktyg för att stärka tillväxten och sysselsättningen samt främjar social rättvisa och inkludering.

Universitets- och högskolerådet som samordnar utbildningsdelen i den svenska delen av programmet.

Tidigare nyhet
Erasmusmedel för 800 000 kronor till kommunen

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Jonas Berglund
Lärare
Kramforsskolan
jonas.berglund@kramfors.se