Placeholder

Maja Östberg, Wilma Nilsson och Esmeralda Cerna Hägglund ser fram emot premiären och att kläder, smink och dekor ska vara på plats.

18 november 2022

Bråda dagar för musikalesteterna - premiär på Konsulten på onsdag

Nu är det fullt upp och mer därtill för eleverna som går Ådalsskolan estetiska program med inriktning mot musikal. På onsdag 23 november klockan 19.00 är det nämligen premiär för deras föreställning ”Konsulten” på Babelsberg och repetitionerna är i full gång.

– Vi har två produktionsveckor då andra ämnen förutom våra profilämnen är pausade. Nu är det teater, sång och dans som gäller för hela slanten, berättar Maja Östberg, som går i årskurs 3.

Musikalesternas alla klasser är med i produktionen, men som vanligt är det treorna som har de bärande rollerna. Esmeralda Cerna Hägglund och Wilma Nilsson tycker dock inte att det är det minsta jobbigt; att stå på scenen och visa vad de lärt sig är enbart inspirerande.

– Vi fick manuset för 1,5 månad sedan och har därefter tränat på varje musikallektion plus lite hemma så klart, säger tjejerna.

Omgjord klassiker

Konsulten är en bearbetad version av den franske 1600-talsförfattaren Molières komedi Tartuffe. Carsten Brosjö, som är lärare i scenisk gestaltning/teater, är den som står för manuset.

– Handlingen är förflyttad till 1930-tals lågkonjunktur där ett företag hotas av konkurs. Bolagsägaren önskar att de anställda blir mer effektiva och kopplar in en konsult. Detta tas inte emot med glada miner utan det börjar hända saker på arbetsplatsen, berättar Carsten Brosjö.

I ledningen för ensemblen ingår också Christina Maydotter, danslärare och kostymör samt Åsa Jönsson, sånglärare.

Åsa Jönsson, Carsten Brosjö och Christina Maydotter.

Åsa Jönsson, sånglärare, Carsten Brosjö, teaterlärare, Christina Maydotter, danslärare.


Wilma Nilsson är den av eleverna som agerar bolagsägaren. Hon har spelat teater sedan barnsben hemma i Sollefteå och är nöjd med utbildningen på Ådalsskolan.

– Min dröm är att bli skådespelare.

Maja och Esmeralda, som gestaltar missnöjda arbetare, har lite andra inriktningar på sin framtid. Maja säger sig vilja jobba med röstskådespeleri och Esmeralda vill fortsätta genom att gå musikalutbildningen på Hola folkhögskola.

– Vi som går i trean har var sin solosång i föreställningen, vilket känns både kul och pirrigt. Över huvud taget ser vi fram emot premiären och de efterföljande föreställningarna.

Föreställningar för skolor och allmänhet

Totalt ges sju föreställningar av Konsulten. Fem av dem är skolföreställningar och två är vigda offentligheten.

Förutom premiärvisningen på onsdag finns chans för släkt, vänner och allmänt intresserade att komma till Babelsberg lördag 26 november klockan 14.

Affischen för musikalen är gjord av estetiska programmets medieelever.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Carsten Brosjö
Lärare Estetiska programmet
0612-69 21 80
carsten.brosjo@kramfors.se