Sök till gymnasiet

Är det dags att söka till gymnasiet? Att hitta rätt utbildning och göra yrkesval är för många ganska svårt. Har du frågor, prata gärna med din studievägledare på skolan eller personal på antagningskansliet.

För att läsa mer om hur själva gymnasievalet går till så hittar du mer information under gymnasieantagning.


Liten checklista inför ditt gymnasieval

Här står det några saker som kan vara bra att tänka på inför ditt val av gymnasieprogram. Ta reda på fakta! Ställ frågor och jämför olika alternativ. Genom ett bra grundarbete kan du öka chanserna för att ditt gymnasieval ska bli så rätt som möjligt.

 • Innan du bestämmer dig, ta reda på det som är viktigt för dig.
  Skriv ner vad som är viktigt för just dig och jämför med vad skolorna erbjuder. Skjut inte upp gymnasievalet till sista sekunden, utan ge dig själv god tid att ta reda på mer om olika alternativ. Boka vägledningssamtal med studie- och yrkesvägledaren på din skola.

 • Studier
  Planerar du att läsa vidare efter gymnasieskolan? Kontrollera vilken behörighet du kan komma att behöva och jämför med vad du läser på de olika gymnasieprogrammen och vilka kurser gymnasieskolan erbjuder att välja mellan.

  Det krävs olika behörighet till yrkeshögskolan beroende på vad du vill studera.  Prata med Studie- och yrkesvägledaren på din skola om du känner dig osäker på vilken behörighet som krävs.

  Kom ihåg att det ofta behövs mer än den grundläggande behörigheten till många utbildningar på högskola och universitet. Du får den grundläggande behörigheten om du går ett högskoleförberedande program eller om du väljer till den på ett yrkesprogram, sedan måste du kolla vilken särskild behörighet som behövs för utbildningen du vill gå.

 • Öppet hus och skugga ett program
  Ta tid på dig att samla information om programmen och skolorna. Besök gärna skolornas öppet hus för att bilda dig din egen uppfattning.

  Du kan följa med en skoldag på en gymnasieskola. -Hur ser en vanlig skoldag ut? Kontaktuppgifter finns på skolornas webbplatser. Om du inte hittar fråga din studie- och yrkesvägledare. Kom ihåg att alltid ansöka om ledighet från din skola innan du bokar en dag för skuggning.

 • Arbete
  Alla utbildningar ska så klart leda fram till ett jobb så småningom. På Arbetsförmedlingens webbplats finns en ”yrkeskompass” där du kan läsa om hur lätt det är att få jobb inom ett yrke på kort och lång sikt.

  Tänk på att en prognos alltid är en gissning men att det ändå kan vara bra att veta hur prognosen ser ut när du ska göra ditt gymnasieval och väljer mellan olika program och yrken. På arbetsförmedlingens sida kan du även göra intressetest, lära dig skriva ansökningsbrev och läsa om många olika yrkesbeskrivningar.

 • Tips på webbplatser
  På Skolverkets webbplats, utbildningsinfo.se, kan du bland annat läsa om de olika programmen på olika språk, göra övningar och söka bland många olika yrken. Du kan även se ”behörighetsvisaren” som visar vilken behörighet du får efter att du gått ett högskoleförberedande program.
   
  Antagning.se är webbplatsen där du kan söka efter utbildningar på alla högskolor och universitet, samt se vilka behörighets krav de olika utbildningarna har.

  På YRMiS Yrkesguiden, yrmis.se, kan du se korta filmer om många olika slags yrken.

  På jobbafrisk.se kan du få information om yrkesval när du har besvär med exempelvis rygg och ben, nedsatt hörsel eller syn, astma, allergi eller eksem. Kontakta också skolhälsovården eller din studie- och yrkesvägledare om du har frågor.

 

Uppdaterad: Sidansvarig: Carl Sundström