Mohammad Alobid, GIS-samordnare
20 februari 2018

Kartor med teman – minimaps

Miljö- och byggförvaltningen har ett omfattande kartmaterial som visar kommunens verksamhet. Delar av informationen i kartorna är förbehållna internt bruk men nu finns även ett antal vi kan dela med oss av publikt på webben.

Det är så kallade minimaps – där vi utifrån vår kartdatabas har plockat ut teman för att till exempel visa var en skola eller alla skolor i kommunen finns, vilka vägar som är kommunala, statliga eller enskilda, eller vilka områden som har detaljplaner.

– Det här är ett bra exempel på teknik som gör att vi kan använda den grunddata vi redan har och åskådliggöra den på ett enkelt sätt för användaren, säger Mohammad Alobid, GIS-samordnare, som arbetat med kartapplikationen.

Zooma

Symbolerna som visas till vänster i kartan använder du för att zooma in, zooma ut, välja fullskärm, visa position och använda temaväljaren. Du kan också zooma med hjulet på musen.

Fullskärm

Öppnar du kartan i fullskärm – så klickar du på Escape för att komma tillbaka till föregående vy.

Visa position

Visa position – visar din position – det vill säga där din dator, platta eller mobil är just då.

Temaväljaren

I temaväljaren, symbolen med de tre strecken, tänder och släcker du lagret med den gröna on/off-knappen i menyn som fälls ut.

Likaså tar du fram eller döljer temaväljarens meny genom att klicka på symbolen med de tre strecken. I temaväljarens meny kan du också läsa förklaringarna till symbolerna i minimap.

Temaväljaren använder du för att visa specifik information. Det kan handla om att du exempelvis vill se var förskolor, grundskolor, gymnasieskolor, grundsärskolor och gymnasiesärskolor finns i kommunen. På andra kartor handlar det om vägar, bokbussens turer eller vilka områden som är detaljplanerade.

När du klickar på någon av symbolerna i minimap, får du också upp en informationsruta med namnet på skolan eller området som märkts ut samt en länk för att läsa mer.

Exempel på minimap

Här har vi använt en så kallad minimap för att visa Nylandsskolan.


Visa karta med alla teman i eget fönster

Visa karta med alla teman i eget fönster

Klickar du på länken, som finns i nederkant på kartan – Visa karta med alla teman i eget fönster – så får du upp ytterligare en kartlösning. Där finns alla teman med våra minimaps.

– Det här är en bra start men vi fortsätter att utveckla fler teman löpande, avslutar Mohammad Alobid.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Mohammad Alobid
GIS-samordnare
0612-803 74
mohammad.alobid@
kramfors.se