28 augusti 2018

Barn i Norabygden firade
lokala naturvårdens dag

I fredags hade förskolebarnen i Noraström förmånen att vara med på en temadag om kretslopp. Initiativet till dagen kom från LONA-projektet ”Hållbara besöksmål i Norabygden”.

Hållbara besöksmål i Norabygden är en förstudie där natur- och kulturmiljöer i Norabygden kartläggas och inventeras. I området finns unika natur- och kulturmiljöer, som skulle kunna lyftas fram. Tanken är att på sikt tillgängliggöra området för och öka attraktiviteten för både boende och besökare.

Intresset för naturen och dess värden bör grundläggas tidigt i livet, varför fokus lades på förskolebarn under LONA-dagen.

Lennart Ramström, som har hållit i trådarna, hälsade alla välkomna, och berättade lite om dagens upplägg.

Birgitta Edholm och Anna Palmbo Bergman

Anna Palmbo Bergman från Umeå Marina Forskningscentrum berättade om livet i havet. En kort film om de minsta invånarna i havet, plankton, blev mycket uppskattad.

Barnen kunde också titta på akvarier med skorv (Norabygdens sigill!) och alger, samt spela ett dataspel där uppdraget var att äta sig uppåt i näringsväven - från plankton upp till fisk.

Birgitta Edholm från Honungsbutiken hade med sig levande bin och visade hur det går till när honung bildas. Hon bjöd även på goda mackor som åts ute i Noraparken.

Som avslutning fick vi också smaka på fantastiskt god honungsglass!

FAKTA

Lona är ett statligt bidrag som stimulerar kommuners och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang.

Initiativtagare till projektet Hållbara besöksmål i Norabygden är det lokala föreningslivet. Projektägare är Kramfors kommun.

Läs mer om projektet

Läs nyheten om när projektet beviljades

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Andreas Gylling
Samhällsplanerare
0612-808 18
andreas.gylling@kramfors.se