04 september 2018

Första spadtaget för nya
bygget på Kungsgatan

Med ett symboliskt spadtag invigde kommunalrådet Jan Sahlén (S) och Krambos ordförande Eleonora Asplund (S) idag den satsning som ska resultera i 24 moderna lägenheter på Kungsgatan. ”Äntligen byggs det efter 27 år bostäder här igen”.

Man kan faktiskt hävda att det råder byggboom i Kramfors centrum. Förutom på Kungsgatan bygger en privat entreprenör, Husindustrier, 16 lägenheter på den så kallade lucktomten vid Willys. Och bakom nämnda butik utökar kommunen parkeringen rejält.

– Efter år av befolkningsminskning har Kramfors kommun ambitionen att växa. Bostäder är tillsammans med arbete, utbildning och kommunikationer viktiga hållpunkter i samhällsbygget, säger Jan Sahlén.
– Det här känns väldigt positivt.

Tre lägenhetstyper
Det som ska byggas vid ”gamla bussgaraget” på Kungsgatan är en trevåningsfastighet som inrymmer 24 lägenheter. Storleken på lägenheterna varierar från 72,5 kvadratmeter till 26,4 kvadratmeter. Uppdelningen blir åtta 3:or, åtta 2:or och åtta 1:or.

Hyreshuset ska vara nyckelfärdigt och trygghetsanpassat, enligt ett koncept som allmännyttan i Sverige har. Detta kan betyda ungefär 25 procent lägre hyra än marknadshyran.

Ambition sedan 2016 – klart nästa sommar

Redan 2016 fattades ett politiskt beslut om att avsätta 60 miljoner kronor till nyproduktion av lägenheter. På grund av dagens ekonomiska läge med budgetunderskott har den summan ändrats till 40 miljoner. Det finns flera tänkbara bostadsprojekt i Kramfors stad, varav det nu invigda är ett.

– Upphandlingen av byggentreprenör är i full gång, sista dag för anbudsgivare var i fredag. Vi hoppas vara färdiga med tillsättningen inom kort och sätta igång bygget på allvar i mitten av oktober. Målet är inflyttning nästa sommar, berättar Eleonora Asplund.

Eleonora Asplund berättar för Mittnytt om satsningen.

Närhet till service och miljövänlig inriktning

Som Krambos ordförande har Eleonora bra koll på läget och hon är övertygad om att lägenheterna kommer att bli eftertraktade. Att bo i centrum med närhet till all service och inte behöva använda bil, det är ett modernt boende.

– Vi kommer att erbjuda attraktiva lägenheter med en grönskande innergård, inglasade balkonger, solceller, parkering för bil och cykel, grillplatser, lekpark och annat.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Jan Sahlen (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
jan.sahlen@kramfors.se