Pannsjön, Dals socken. Ett område med många arbetarsmåjordbruk och sju välbevarade Per Albin-torp från 1930-talets nyodlingsepok. Torpen är byggda runt sjön. Kan bäst ses vid en långsam färd med bil, cykel eller en promenad runt Pannsjön.
11 september 2018

Inventering av kulturmiljöer

Nu inleder vi arbetet med att ta fram en ny kulturmiljöplan för Kramfors kommun. Under två dagar, 12-13 september, kommer en grupp bebyggelseantikvarier och kulturgeografer inventera kommunens kulturmiljöer.

Planeringen inför den nya kulturmiljöplanen har pågått under några månader. Konsultbolaget WSP är anlitade för inventeringen av kulturmiljöerna, och det är deras anställda som finns i fält under dessa två dagar.

Kulturmiljövårdsprogram från 1990

Kommunens nuvarande kulturmiljövårdsprogram skrev för ungefär 30 år sedan. Sedan dess har lagstiftningen till viss del förändrats, liksom synen på kulturmiljöer och inte minst miljöerna i sig. Kulturarvet och kulturmiljöerna är det som ger vår centralort och våra bygder karaktär, det som samtidigt utmärker oss från och förenar oss med andra platser. Det gäller såväl sågverksindustrin och bruksmiljöerna som fiskelägena och odlingslandskapet.

Syftet med en ny kulturmiljöplan är trefaldigt. Vi vill dels inventera kommunens kulturmiljöer, med tanke på förändringar i förhållningssätt och lagstiftning. Dels vill vi öka kunskapen om och engagemanget för våra kulturmiljöer hos invånarna samt utforska kulturmiljöernas potential som besöksmål och livsmiljöer.

Intresserade invånare bjuds in till dialogmöten

Under senhösten kommer vi arrangera två dialogmöten, där kommunens invånare, föreningar och företag bjuds in att diskutera våra kulturmiljöer. Mer information om dessa möten kommer längre fram.

Har du några frågor kring inventeringarna eller kulturmiljöplanen är du välkommen att kontakta kulturutvecklaren på Kramfors kommun, Karin Högström.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Karin Högström
Kulturutvecklare
Tel: 0612-800 81
karin.hogstrom@kramfors.se