12 november 2018

100 procent ren hård träning –
träningsgym certifieras

I fredags den 9 november certifierades de första gymmen i Kramfors kommun enligt den dopingförbyggande metoden ”100% ren hård träning/100% gym”. Active sportsclub i Kramfors och Kusthallen i Nordingrå var först ut.

Vid certifieringen deltog länsstyrelsen, polisen, folkhälsoutvecklaren från kommunen och representanter från de två träningsanläggningarna.

Långsiktigt arbete på bred front
Kramfors kommun bedriver ett förebyggande arbete inom ANDT-området (alkohol, narkotika, doping, tobak).
– En stor del av insatserna görs inom organisationen, då främst i skolan, men en del av arbetet riktas ut mot civilsamhället, berättar folkhälsoutvecklare Elisabeth Svanberg.

Det förebyggande arbetet mot doping är en del av ANDT-arbetet, och samverkan med polis, tull, länsstyrelsen är viktigt. ANDT-arbetet sker även på länsövergripande och nationell nivå.

Politiskt beslut för kommunen
Den 16 oktober tog kommunstyrelsen beslut om att personal som arbetar i eller ansvarar för gym som bedrivs i kommunens regi ska vara utbildade i metoden 100% ren hård träning och gymmen ska vara certifierade som 100% gym.

Utbildning och grundläggande dokument
För att nå detta mål behöver personal och ansvarig chef/ägare genomgå en grundutbildning i 100% ren hård träning, utforma en policy och en handlingsplan för hur man bedriver det förbyggande arbetet, skriva på ett samverkansavtal där man samverkar med de gym som finns i kommunen, polisen och tullen samt delta i det dopingnätverk som finns för samverkan.

Nätverk för alla som jobbar mot samma mål
Dopingnätverket är ett nätverk där kommunens ANDT-samordnare är ansvarig och sammankallande. ANDT-samordnare i Kramfors kommun är folkhälsoutvecklaren.

– Målet är att alla gym-anläggningar i kommunen ska ingå i nätverket mot doping och att de är certifierade i metoden 100% ren hård träning, avslutar Elisabeth Svanberg.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Elisabeth Svanberg
Folkhälsoutvecklare
0612-801 92
elisabeth.svanberg@
kramfors.se