Per Gustafsson på väg att skicka ut ett sms.

Per Gustafsson på väg att skicka ut ett sms.

23 oktober 2019

Viktiga meddelanden skickas
via en sms-tjänst

En vattenläcka, förseningar inom sophämtningen, vinterväghållning… Hittills har du fått information om sådant via kramfors.se, sociala medier eller lappar i brevlådan. Nu har vi upphandlat ett nytt system och kan skicka ut aviseringarna via sms.

– Vi har ett behov av att nå ut med information snabbt, enkelt och säkert. Att använda en sms-tjänst känns därför modernt och rätt, säger Peter Levin, chef för tekniska avdelningen.

Tekniska har redan använt sig av tjänsten vid ett antal tillfällen vid vattenläckor. Per Gustafsson är chef över enheten som hanterar vatten- och avloppsnätet:

– Via en digital karta i sms-verktyget markerar vi det område vi vill nå. Genom några knapptryckningar kan vi sedan kommunicera före, under och efter planerade och akuta händelser.

Flera nummer på samma adress kan få meddelanden

Den upphandlade sms-tjänsten, som heter UMS Alerts, söker själv upp vilka telefonnummer som finns registrerade på fastigheterna inom det berörda området.

Om flera nummer är registrerade på en och samma person, skickas meddelandet endast till ett av numren. Finns abonnemang tecknade på flera personer på samma adress kan sms skickas till alla.

Om man inte har ett öppet telefonnummer

Det finns tillfällen då telefonnummer inte går att nås via sms-tjänsten, till exempel oregistrerade kontantkort, jobbmobiler eller hemliga nummer. I sådana fall kan man anmäla sig till utskicken via kramfors.se. Se angiven sida längre ned.

– Vi vill nå så många som möjligt och att det ska vara enkelt att få vår information. Tyvärr kan man inte svara på utskicken, men vi skriver alltid in telefonnummer för vidare kontakt i smset, säger Per Gustafsson och Peter Levin fortsätter:

– De allra flesta har en mobiltelefon idag, även äldre. Den som inte har det kan precis som förut ringa vår kundtjänst för upplysningar. De kopplar då vidare till oss som jobbar specifikt med ärendet.

SMS-tjänsten följer reglerna för GDPR och är inte publikt. Det används endast av upplysningstjänsten och aldrig i kommersiellt syfte.

Mer information:

Länk till sidan om UMS/driftinformation

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Peter Levin
Chef tekniska avdelningen
0612-803 00
peter.levin@kramfors.se

Per Gustafsson
Enhetschef VA-drift
0612-803 32
per.gustafsson@kramfors.se