11 november 2019

Sparförslag om färdtjänsttrafik

Färdtjänst är en kompletterande kollektiv transport som är till för den som exempelvis har en funktionsvariation eller har svårigheter att resa med allmänna kommunikationer. Nu kan möjligheten att resa med färdtjänst nattetid tas bort.

Går förslaget igenom försvinner möjligheten att resa med färdtjänst mellan klockan 23 och 04 på vardagar och under lördagar och söndagar mellan klockan 23 och 06.

– Antalet resor som faktiskt sker på natten är få och samtidigt ser vi att en väsentlig besparing kan göras eftersom schemalagda förare då inte längre kommer att behövas för nattjänstgöring, säger Jan Sahlén (S), kommunstyrelsens ordförande.

Få resor nattetid

Det är drygt 100 resor om året som sker med färdtjänst nattetid. I ett första skede försvinner den direkta kostnaden på cirka 50 000 kronor per år. År 2021 kommer ett nytt avtal att tecknas och där kan en betydlig större besparing hämtas hem och då i storleksordningen 500 000 till en miljon kronor.

Förslaget innebär inga övriga förändringar i handläggningen av färdtjänst. Resor upp till fyra mil utanför kommungränsen kommer till exempel även att tillåtas fortsättningsvis.

– Förslaget innebär naturligtvis en begränsning att röra sig fritt under dygnets alla timmar för den som använder färdtjänst. Justeringen i riktlinjerna kan dock ge stora och nödvändiga besparingar, säger Jon Björkman (V), kommunstyrelsens vice ordförande.

Länsövergripande åtgärd

I en skrivelse till kommunerna i Västernorrland har Kollektivtrafikmyndigheten uppmanat till denna åtgärd som en länsövergripande åtgärd. Sedan tidigare har bland annat Sundsvalls kommun begränsat resandet med färdtjänst på natten.

Förslaget att ändra i riktlinjerna presenterades för PRO Kramfors den 16 september 2019 av representanter från Kramfors kommun.

Förslag till beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog den 5 november 2019 kommunstyrelsen att fastställa förslaget till riktlinjer för handläggning av färdtjänst.

Läs mer

Färdtjänst

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Jan Sahlén (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
jan.sahlen@kramfors.se

Jon Björkman (V)
Kommunstyrelsens vice ordförande
0612-801 21
jon.bjorkman@kramfors.se