Foto: André De Loisted

09 mars 2020

INSTÄLLT! Medborgardialoger om
insamling av matavfall

Matavfall är en värdefull resurs fylld av energi som kan användas på olika sätt. Regeringen har därför tagit ett beslut om att alla kommuner i Sverige ska erbjuda insamling av matavfall från år 2021. Vi vill i ett tidigt skede berätta om vårt arbete.

– I många kommuner är det här redan genomfört och vi är glada att snart kunna tillhandahålla tjänsten även hos oss, säger tekniska avdelningens avfallschef Annamaria Berglund.

Särskilt projekt som jobbar med frågan

Insamlingen innebär att Kramfors kommun måste ta fram ett system för att samla in matavfall som invånarna har separerat från annat avfall. Vi har startat ett projekt där vi ska utreda miljönyttan, men också besluta om praktiska saker som i vilken takt införandet ska ske, vilka avfallskärl och avfallspåsar som ska användas, taxor och så vidare.

– Det finns många frågor som inte är lösta än, men vi vill ändå vara ute i god tid och informera medborgarna. Därför bjuder vi in till tre medborgardialoger, berättar Annamaria Berglund.

Välkommen till medborgardialoger om matfallsinsamling

  • Måndagen den 23/3 kl. 18.30–20.30 Ådalsskolans aula i Kramfors
  • Tisdagen den 24/3 kl. 18.30–20.30, Centrum i Ullånger
  • Onsdagen den 25/3 kl. 18.30–20.30, Folkets hus i Bollstabruk

Personal från tekniska avdelningen och ett antal politiker kommer att vara på plats. Du har möjlighet att ställa frågor och komma med synpunkter. Ingen anmälan krävs och självklart bjuder vi på fika!

Positivt inställd nämndsordförande

Rainor Melander, som är ordförande i produktionsnämnden dit tekniska avdelningen hör, är en av de politiker som kommer att finnas på plats under medborgardialogerna. Även om det än så länge återstår en del utredningsarbete att göra och beslut att fatta, är han positiv till själva insamlingen.

– Sortering av matavfall ligger i linje med vårt övriga hållbarhetsarbete. Vi har dessutom en vilja att vara en attraktiv kommun att leva och bo i.

Läs mer:

www.kramfors.se/matavfall Länk till annan webbplats.


Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Annamaria Berglund
Enhetschef
avfall och återvinning
0612-803 44
annamaria.berglund@
kramfors.se

Rainor Melander
Ordförande produktionsnämnden
rainor.melander@kramfors.se