09 april 2020

Ny riktlinje för miljöbilar

För att bidra till ett fossilfritt samhälle ska Kramfors kommun ta fram en ny riktlinje för inköp av fordon. Det blir i ett första skede elbilar som rekommenderas.

Målet är att minska utsläppen i takt med de målsättningar som Sverige har och som även Kramfors kommun har för att så småningom övergå till en fossilfri bilpark.

– Det är väldigt positivt att vi får en vägledning för goda miljöval som dessutom är ekonomiskt hållbara, säger Rainor Melander, produktionsnämndens ordförande.

Den globala uppvärmningen ställer krav på samhället att övergå till att bli fossilfritt. Utmaningen att ställa om till ett fossilfritt och hållbart samhälle är enorm och Kramfors kommun behöver ta sitt ansvar.

Utredning klar

I vårt dagliga arbete med att förse medborgarna med service använder vi ett stort antal bilar. Främst inom hemtjänsten men även i de andra verksamheterna. Därför gav produktionsnämnden den 17 oktober ifjol i uppdrag till sin förvaltning att utreda hur kommunen ska gå över till en fossilfri bilpark. Nu är utredningen klar och produktionsnämnden beslutade den 8 april att en ny riktlinje för inköp av bilar ska tas fram utifrån utredningens rekommendationer.

I ett första skede är det alltså elbilar som ska prioriteras, men när det eventuellt etableras en tankstation för biogas i kommunen kommer även biogasbilar att rekommenderas.

Uppdaterad: Sidansvarig: Billy Sjölén

Frågor kring nyheten?

Rainor Melander
Ordförande produktionsnämnden
070-662 27 65
rainor.melander@kramfors.se

Peter Levin
Avdelningschef
0612-803 00
peter.levin@kramfors.se