Vy över Björknäs före detta sjukhem.
28 januari 2021

Rivning av Björknäs sjukhem dyrare än planerat

Turerna kring Björknäs sjukhem har varit långa och stundom svåra, men nu är rivningen klar och området återställt. Slutnotan visar att kostnaderna för rivningen överstiger budgeten med 3,3 miljoner kronor.

– Jag är glad att vi har tagit ansvar för området och de förfallna byggnaderna. Björknäs var svårt vandaliserat och var ur säkerhetssynpunkt en farlig plats. Det vi gör nu är att titta på orsakerna till de höga kostnaderna, ansvarsfrågan och vägen framåt, säger Rainor Melander (S) produktionsnämndens ordförande.

Dialog med entreprenör

Sedan första signalen om budgetavvikelsen har kommunens projektgrupp analyserat läget och haft dialog med det företag som genomförde miljöinventeringen inför rivningen. Inventeringen redovisade Björknäs byggnads- och markförhållanden, och låg även till grund för projektets anbudsförfarande och därmed också den budget och projektplan som togs fram.

En stor del av förklaringen till avvikelsen är enligt analysen att den miljöinventering som gjordes har brister. I inventeringen framkom att byggnaden inte hade stora mängder asbest eller andra miljöfarliga ämnen, vilket visade sig vara fel.

– Vi har en dialog med det externa företag som gjorde miljöinventeringen. Det är ett stort projekt som bjöd på flera överraskningar när rivningen väl var i gång. Vi förstår att det är svårt att förutse allt, men vi anser att inventeringen avviker allt för mycket från verkligen. Vi har nu en dialog om ersättningskrav, säger Rainor Melander (S), ordförande produktionsnämnden.

Naturfin plats

Trots en bråkig historia har området Kyrkviken utvecklats till en attraktiv plats med strandnära fastighetstomter. Tomterna ligger i anslutning till den nya gång- och cykelvägen som är en del av naturstigen runt hela Kyrkviken.

Tilläggsarbeten

Att kostnaderna överstiger budget beror bland annat på att:

  • Markisoleringsskivor som innehöll CFC-gas, 1 000 tkr
  • Transportera bort giftigt avfall som annars skulle användas som fyllningsmassa, 1 462 tkr
  • Högbergets mottagningskostnad för sortering av rivningsmaterial och betong, 354 tkr
  • Tjärpapp i betonggolvet. Kostnaden för att bila upp golvet, 2 673 tkr.

Läs mer

Björknäs sjukhem förvärvas, 9 november 2018

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Rainor Melander (S), ordförande i produktionsnämnden
070-662 27 65
rainor.melander@kramfors.se

Peter Levin, chef
Tekniska avdelningen
0612-803 00
peter.levin@kramfors.se